Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
En burk med pengar som växer

Nytt år - Nytt sparande

ekonomiskolan

För att frigöra mer pengar till ditt sparande kan du se över dina lån, försäkringar, inkomster och utgifter. Mer pengar i plånboken gör att du får större möjligheter att boosta ditt sparande. Dröm stort och få upp motivationen till att börja spara långsiktigt. 

Samla dina lån

Ett sätt att sänka sina kostnader när det kommer till dyra smålån, är att istället försöka samla alla dessa lån i en bank, då har du möjlighet att sänka dina lånekostnader. Det kan också vara effektivt att samla sina lån för att förbättra sina lånevillkor. Du får bättre kontroll över din ekonomi och det kan på sikt även påverka din kreditvärdighet positivt. Här kan du läsa mer om hur du gör för att samla ihop dina lån på ett ställe. 

Se över dina försäkringar

I början av året är det en perfekt tid att se över sina kostnader, och en post som då är värd att fokusera på är försäkringar. Har du många försäkringar utspridda på olika försäkringsbolag eller banker? Då kan det vara värt att jämföra dem emellan och försöka förhandla om årspremien. Hos många aktörer finns det även möjlighet att få extra rabatt om du väljer att samla dina försäkringar. 

Här kan du läsa mer om försäkringar från oss på Lån & Spar Bank.

Skapa ett buffertsparande

Ett buffertsparande är till för oförutsedda utgifter som exempelvis arbetslöshet, om bilen går sönder eller en oväntat hög elräkning. Det blir som en krockkudde som kan ta emot hårda ekonomiska smällar. Vid arbetslöshet kan det ta tid innan du får ersättning, och då är det bra att ha pengar som är lättillgängliga på ett sparkonto. Du ska inte ha ett buffertsparande som är låst till aktier på börsen, då kan du förlora pengar om du blir tvungen att sälja av aktier när börsen går dåligt. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du ska spara ihop till en buffert. 

Gör en budget

Vad klarar din ekonomi av att spara varje månad? För att ta reda på det kan du göra en budget. Då får du en bra översikt över var dina pengar tar vägen, och du kan ta ett aktivt val över vad du vill lägga pengar på. 

Ta fram kontoöversikten på ditt lönekonto och kategorisera vilken typ av utgifter du har. Här kommer du upptäcka vilka tjänster du abonnerar på, hur mycket av din inkomst som går till mat och restaurangbesök, bara för att nämna några områden där du har chans att dra ner på kostnaderna. Se över dina inkomster och utgifter så kommer du snabbt se hur mycket du kan lägga undan till sparande. Se även över ditt elavtal och andra abonnemang, här kan det finnas pengar att spara. 

Sätt ett mål med ditt sparande

Det är enklare och mer motiverande att ha ett mål med ditt sparande. Dröm stort, vad vill du spara till? Renovering? Drömresa? Sommarstuga? Ställ in ett automatiskt sparande som dras direkt när lönen kommer in på kontot, så vet du hur mycket du har att göra med den månaden. Det är svårt att göra sig av med pengar man aldrig ser. Mätta mun efter plånbok och innan du vet ordet av, så har du sparat ihop pengar till din dröm. 

Gör en budget

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn