När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.
Hjälpsektion
Allt du behöver veta om att samla lån
Samlingslån, refinansieringslån, hopbakslån. Som bekant har kärt barn ofta många namn, och du har säkert kommit i kontakt med några, eller flera, av dessa begrepp tidigare. Även om mängden begrepp och benämningar ibland kan vara aningen förvirrande så handlar det i samtliga fall om samma sak; att samla lån och krediter hos en bank. Detta för att inte sprida ut lånen hos onödigt många banker och/eller kreditgivare.
Men hur fungerar det egentligen att samla lån och när kan det vara ett bra alternativ? Innan du bestämmer dig för att skicka in en ansökan kan det finnas en hel del frågetecken som behöver rätas ut. Därför har vi samlat svar på frågor som är vanligt förekommande i detta sammanhang. Vår förhoppning är att det kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut och bringa klarhet i hur du ska hantera just din lånesituation.
Varför ska jag samla lån och krediter?
Det finns många olika anledningar till varför det kan vara en bra idé att samla lån och krediter. En kan vara att du vill göra dig av med onödigt dyra smålån och krediter. Ofta när du samlar dina lån hos en bank har du möjlighet att sänka dina lånekostnader. Sänkta lånekostnader kan i sin tur innebära lägre månadskostnad eftersom du både kan få lägre ränta och bli av med eventuella avgifter som kan tillkomma hos olika kreditgivare. Att samla sina lån kan också vara ett effektivt sätt att förbättra dina lånevillkor.
Andra fördelar med att samla lån är att det kan hjälpa dig att få bättre kontroll på din ekonomi. När du har ett lån hos en bank istället för flera lån hos flera banker blir det enklare att hålla reda på dina låneinbetalningar och hur stor din totala skuld/ditt kreditengagemang är. Då har du dessutom endast en faktura (låneavisering) att hantera och betala varje månad.
Att samla sina lån kan på sikt även påverka din kreditvärdighet positivt.
När kan det vara bra att samla lån?
Om du har många dyra smålån hos olika kreditgivare kan det vara bra att samla lånen hos en och samma bank istället. På så sätt kan du ha möjlighet att förändra din privatekonomi till det bättre och få mer pengar över till annat.
Ett annat tillfälle när det är bra att samla lån är om din livssituation har förändrats. Det kan handla om att du har fått högre lön, att du blivit sambo eller att du av andra anledningar har fått en bättre kreditvärdighet. Det innebär i sin tur att dina möjligheter att få bättre lånevillkor ökar. Enkelt förklarat betyder det att villkoren du erbjuds nu baseras på förutsättningar som i detta fall är mer gynnsamma jämfört med när du ansökte om de andra lånen.
Hur gör jag för att samla lån och krediter?
Många gånger är det enkelt att samla lån även om det till en början kan kännas som ett stort och komplicerat projekt. Idag finns det många aktörer på marknaden som kan hjälpa dig att samla dina lån, och många gånger får du dessutom hjälp med att lösa de lån du önskar samla.
I sammanhanget kan det också vara av värde att känna till att det förekommer en hel del olika begrepp för att just samla lån. Några av dessa är samlingslån, refinansieringslån och hopbakslån. Kom ihåg att det endast är andra termer och begrepp för samma sak, nämligen att samla lån.
Att samla lån hos oss på Lån & Spar Bank fungerar så här:
- Fyll i låneansökan och ange det totala belopp du önskar samla. Kom ihåg att uppge att syftet med lånet är att samla/lösa andra lån.
- Efter inskickad ansökan gör vi en kreditprövning och går igenom de uppgifter du angivit i din låneansökan. Vi återkommer till dig med besked.
- Om lån beviljas betalas det ut efter att du har skrivit under och godkänt dina lånehandlingar digitalt med ditt BankID. När pengarna är utbetalda kan dina andra lån lösas.
Vilka är grundkraven för att samla mina lån?
Grundkraven för att samla lån kan variera mellan olika aktörer. I grunden finns dock några kriterier som är gemensamma för de flesta bankerna och kreditgivarna.
För att samla lån hos oss behöver du ha fyllt 18 år och ha en tillsvidareanställning eller vara pensionär. Din årsinkomst behöver vara minst 300 000 kr oavsett om den består av lön eller utbetalningar av pension. Vi har inte möjlighet att bevilja lån om det finns betalningsanmärkningar.
Kan jag samla lån trots betalningsanmärkningar?
Generellt är det svårare att bli beviljad ett lån, oavsett om du vill samla dina lån eller ansöka om ett nytt lån, om du har betalningsanmärkningar. Men det finns aktörer som gör undantag i dessa fall. Viktigt att känna till då är att räntan du erbjuds på lånet många gånger är högre.
Kan jag samla dyra lån utan fast inkomst?
Ja och nej. Ett vanligt krav för att samla lån är att du har inkomst från en fast tjänst/tillsvidareanställning. Samtidigt behöver detta inte vara ett hinder eftersom det finns aktörer som godkänner andra sysselsättningsformer. Därför är det alltid en god idé att, innan du gör en låneansökan, kolla upp vilken sysselsättningsform du behöver ha för att kunna bli beviljad ett samlingslån av aktuell kreditgivare.
Vad får jag för ränta när jag samlar lån?
Självklart vill du samla dina lån till en bra ränta. Vilken ränta du får på ditt samlingslån beror dels på vilka räntor den aktuella banken erbjuder och dels på hur din ekonomiska situation ser ut. Därmed är det svårt att på förhand säga vilken ränta du kommer att få.
Vi tillämpar individuell räntesättning och räntan beslutas efter sedvanlig kreditprövning. Fördelen med individuell ränta är att du alltid kommer att få den bästa ränta vi kan erbjuda dig vid ansökningstillfället. Dessutom kommer räntesättningen och bedömningen av dina lånemöjligheter vara anpassade efter hur din ekonomiska situation faktiskt ser ut.
För närvarande erbjuder vi räntor mellan 5,95 - 12,95 %.
Effektiv ränta per 2024-09-16: 7,26 %
Behöver jag vara kund, eller byta bank, för att kunna samla lån?
Nej, du behöver inte vara kund för att ansöka om att samla dina lån hos oss. Däremot blir du kund i Lån & Spar Bank om du väljer att samla lånen här. Det i sig innebär inte heller att du behöver byta bank, utan det går bra att ha engagemang (så som lån, kort, sparande eller dylikt) hos olika banker samtidigt. Idag är det faktiskt ganska vanligt att man exempelvis har en bank för sina kort, löneutbetalningar och huslån, en annan bank för lån utan säkerhet (blancolån) och en tredje bank för sparande.
Sammanfattningsvis
Det finns en rad olika fördelar med att samla dyra lån och krediter till ett lån hos en bank. Många gånger är det inte bara ett effektivt sätt att få mer pengar kvar i plånboken varje månad, det kan också ge dig en bättre kontroll på din ekonomi.
Till syvende och sist är det dock din ekonomiska situation och dina behov som avgör om du ska samla dina lån eller ej. Men kanske är möjligheten att både rensa bort onödigt höga lånekostnader och förbättra lånevillkoren mer än tillräckligt för att övertyga dig.