Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Par kollar hur de sänker sin ränta

Så sänker du din ränta – 5 bra tips

ekonomiskolan

Alla låntagare har en sak gemensamt oavsett vad syftet med lånet är – att räntan ska vara så låg som möjligt. När det gäller lån, framför allt större sådana, kan varje procentenhet trots allt göra en viktig skillnad för ekonomin.

Nedan delar vi med oss av fem hjälpsamma tips på hur du kan sänka dina räntekostnader och börja spara mer pengar.

1.  Utgå från den effektiva räntan

Många banker och långivare marknadsför den nominella räntan, det vill säga kostnaden för lånet exklusive eventuella avgifter. I själva verket är det dock den effektiva räntan som är intressant för dig som låntagare.

Den effektiva räntan tar, förutom den nominella räntan, även i beaktning andra kostnader för lånet, såsom uppläggnings- och aviavgifter som kan tillkomma. Med andra ord visar den effektiva räntan totalkostnaden för lånet.

Det kan även vara bra att känna till att den effektiva räntan kan variera ganska mycket beroende på hur många kostnader som tillkommer. Ibland kan det visa sig att samma lån faktiskt är billigare på annat håll.

Att lära sig skilja mellan effektiv ränta och nominell ränta är viktigt för att förstå lånets faktiska kostnad. Känner du dig osäker kan du alltid kontakta långivarens kundservice.  

2. Ansök tillsammans

En medsökande är en person som du delar lånet med. Det innebär att ni båda är ansvariga för att se till att skulden betalas tillbaka enligt avtalet. Din medsökande kan vara en nära vän, en partner eller en familjemedlem, så länge personen ifråga har en stabil ekonomi. Det är dock vanligt att banker och kreditgivare kräver att den eventuella medlåntagaren är folkbokförd på samma adress som du.

Fördelen med att ha en medsökande är att långivaren tar hänsyn till båda era inkomster i sin sedvanliga kreditbedömning.

Detta kommer på sätt och vis fungera som en extra säkerhet för lånet, vilket i sin tur kan öka dina chanser att bli erbjuden en lägre ränta.

Tänk på att informera din medsökande om att ni båda är lika ansvariga för att skulden betalas tillbaka i sin helhet. Det är helt enkelt viktigt att både du och din medsökande har läst villkoren och är medvetna om vad detta åtagande innebär innan ni skriver under låneavtalet.

3. Samla dina lån

Om du har flera dyra smålån och krediter som du upplever belastar din privatekonomi med höga räntor kan det vara läge att samla dina lån hos en bank.

Många långivare och banker hjälper dig att samla dina lån, vilket innebär att du tecknar ett lån lika stort som dina sammanlagda skulder från smålånen.

När du har samlat samtliga skulder till ett lån blir totalkostnaden för ditt lån med största sannolikhet lägre.

Detta på grund av att du nu endast har en lånekostnad och en ränta att betala.

Vill du veta mer om när det är bra att samla lån och hur man gör, klicka här. 

en plan för återbetalningstid av bilen

4. Välj en passande återbetalningstid

Visst kan det vara lockande att välja 10, 12, kanske till och med 15 års avbetalning när du ska teckna ett privatlån. Var dock medveten om att en längre löptid ger ett dyrare lån eftersom du behöver betala högre räntekostnader.

Samtidigt ska du alltid välja en löptid som passar dina ekonomiska förutsättningar. Om du har små marginaler i dagsläget kan det vara en god idé att välja en längre löptid, men att göra extraamorteringar när din ekonomi tillåter.

5. Jobba på kreditbetyget

När du ansöker om ett lån kommer långivaren att ta en kreditupplysning på dig. Din ekonomi - historiskt och idag - kommer att utgöra grunden för det kreditbetyg som långivaren ser.

Kreditbetyget är viktigt för dina lånemöjligheter och räntesättningen. Ett högre kreditbetyg indikerar bland annat en god återbetalningsförmåga. Detta kan i sin tur ha en positiv effekt på den ränta du blir erbjuden.

Genom att förbättra din privatekonomi, till exempel genom att undvika onödiga lån och sköta dina betalningar i tid, kan du bli erbjuden en lägre ränta i samband med framtida lån.

Fler tips för bättre kreditvärdighet

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn