När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.
Hjälpsektion
Guide för köp av bostadsrätt – så slår du till med ekonomin i behåll
Dags att köpa lägenhet? Köp av bostadsrätt kan vara en spännande process och god investering för framtiden. Det kan dock vara svårt att veta vilket typ av boende man ska välja och vad man bör tänka på för att ha ekonomin i behåll när man slår till. Här delar vi därför med oss av våra bästa ekonomitips vid köp av bostadsrätt – befintlig som nyproduktion.
En bostadsrätt kan vara en fantastisk investering och skiljer sig mot att investera i exempelvis aktier på börsen. Till skillnad från aktier kan du inte räkna med att få tillbaka det du lagt på en bostadsrätt, även om lägenheten är en investering i mer än bara pengar. Det är därför viktigt att känna till de ekonomiska förutsättningarna innan du köper en bostadsrätt.
Vad bör man tänka på vid köp av bostadsrätt?
Först och främst bör du köpa en bostadsrätt baserat på dina ekonomiska förutsättningar. Vilket påverkas av lägenhetens boendekostnader, separata kostnader och hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut.
Bostadsföreningens ekonomi
Ett gott råd är att kontrollera föreningens ekonomi när du hittat en lägenhet du är intresserad av, då du vid ett eventuellt köp även blir medlem i föreningen – vars ekonomi påverkar månadsavgiften du betalar. Har föreningen bristande ekonomi riskerar avgiften att höjas över tid.
Ränta på lånet
Om du lånat pengar för att köpa lägenheten behöver du även ha i åtanke att du ska kunna betala ränta på lånet, vilket höjer boendekostnaden. Sammantaget är det viktigt att stämma av dina förutsättningar tillsammans med din bank – så att din budget stämmer överens med boendekostnaderna i verkligheten.
När är det bäst att köpa lägenhet?
Precis som med allt annat finns det bättre och sämre läge att köpa lägenhet. Man brukar prata om hög och lågsäsong på bostadsmarknaden, där vår och höst brukar vara bästa tiden för lägenhetsköp. Under sommaren och långhelger är det färre lägenheter ute till salu samtidigt som det är relativt många som tittar efter lägenheter.
Just nu är det dock ett speciellt läge oavsett vad du ska köpa för något. De flesta har nog hört om hur bostadspriserna sjunkit som en konsekvens av att räntorna höjts till rekordnivåer sedan inflationen tog fart i början av året. Det är därför inte så konstigt att fundera på när i tiden det är bäst att köpa lägenhet. Svaret är dock inte helt självklart då det beror på hur snabbt räntorna förändras – vilket inte är helt lätt att förutspå.
Är det billigare att bo i bostadsrätt?
När det kommer till att jämföra olika boendeformer beror det helt och hållet på hur du vill och kan leva ditt liv. Rent ekonomiskt är det så att du äger en andel av en större fastighet om du köper en bostadsrätt, vilket kommer med ekonomiska rättigheter och skyldigheter beroende på vad bostadsrättsföreningen har för lån och bestämmelser kring underhåll, drift och inköp av tjänster till fastigheten – som du är en del av. Köper du ett hus eller en äganderätt har du större frihet i hur du fördelar dina resurser och vad du investerar i.
På det stora hela är det bra att tänka efter vilken boendeform som passar ditt liv och din ekonomi innan du köper något – och det är alltid bra att jämföra.
Vad är risken med att köpa nyproduktion?
För många är det lockande att köpa en nyproduktion som ingen annan bott i tidigare. Men precis som med allt annat finns det för- och nackdelar även här. Det viktigaste är därför att göra en avvägning för att se vad som passar just din ekonomi.
Riskerna med att köpa nyproduktion är att det försvårar möjligheten att förutspå räntor och priser. Ofta köper man en nyproducerad lägenhet ett par år innan inflytt, och med tanke på bostadsmarknaden kan mycket hända under den tiden. Däremot brukar man slippa budgivning vid ett sådant köp, vilket många tycker är skönt.
Priset för bostaden och månadsavgiften till föreningen är ofta högre än när du köper en befintlig bostadsrätt, något som av naturliga skäl anses vara en nackdel för många. Värt att ta med sig innan köpet är även det faktum att nyskapade bostadsrättsföreningar vanligtvis är mer skuldsatta än äldre föreningar, vilket kan höja din månadsavgift över tid.