Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
En man håller i ett digitalt diagram

Vinden har vänt – allt om det ekonomiska läget i Sverige hösten 2024

ekonomiskolan

Det ekonomiska läget i Sverige har under några år präglats av en rad utmaningar kopplade till inflation, höjda räntor och svag tillväxt. Nu menar många att vinden äntligen har vänt. Under 2024 har Riksbanken sänkt räntan vid flera tillfällen, efter att tidigare ha genomfört stora höjningar för att bekämpa lågkonjunkturen. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om det ekonomiska läget i Sverige hösten 2024 – och hur det påverkar din privatekonomi. 

Lågkonjunktur och inflation orsakar det ekonomiska läget i Sverige

Under de senaste åren har Sveriges ekonomi präglats av en hög inflation i kombination med en pågående lågkonjunktur. Inflationen nådde rekordnivåer under 2022 och 2023, samtidigt som lågkonjunkturen inneburit avtagande tillväxt och stigande arbetslöshet. 

Vad innebär lågkonjunktur? 

En lågkonjunktur är en period av avtagande ekonomisk tillväxt, där efterfrågan på varor och tjänster minskar. Det leder till högre arbetslöshet, minskade företagsvinster och lägre investeringar. I längden leder det också till lägre skatteintäkter och ökade utgifter för staten, i form av exempelvis stöd till arbetslösa.

Vad innebär inflation?

Inflation innebär en allmän prisökning på varor och tjänster. Det betyder att pengarnas köpkraft minskar – alltså att man kan köpa mindre varor för samma mängd pengar. Inflation mäts oftast i procent (i Sverige har man som mål att inflationen ska ligga på 2%) och kan bero på olika faktorer, såsom ökad efterfrågan, stigande produktionskostnader eller att en ökad penningmängd är i omlopp. En låg inflation anses vara positiv för ekonomin, medan en hög inflation leder till minskad köpkraft.

Vad beror det ekonomiska läget i Sverige på?

Bakgrunden till det nuvarande ekonomiska läget i Sverige är komplex och kan spåras tillbaka till flera faktorer: 

  • Under 2021 hade COVID-19-pandemins effekter börjat påverka globala leveranskedjor, vilket ledde till brist på varor och ökade kostnader för produktion och frakt. 
  • I februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina, vilket bland annat resulterade i en kraftig ökning av energipriserna. 
  • Dessutom pressades priserna uppåt när restriktionerna släppte och hushållen snabbt ökade sin efterfrågan på varor och tjänster. 

Alla dessa faktorer tillsammans gjorde att inflationen i Sverige ökade kraftigt och nådde rekordhöga nivåer under 2022. 

För att bekämpa inflationen höjde Riksbanken kraftigt räntorna, vilket syftade till att minska den ekonomiska aktiviteten och därmed hindra ytterligare prishöjningar. Hushållens konsumtion dämpades när räntorna steg och företagen rapporterade en svagare efterfrågan. Det gjorde att Sverige gick in i en lågkonjunktur under 2023. 

Under lågkonjunkturen började inflationen sakta att avta. I början av 2024 bedömde Riksbanken att inflationen låg närmare normala nivåer, vilket gjorde det möjligt att sänka räntan. I maj gjordes en första sänkning, från 4 procent till 3,75. Därefter sänktes den ytterligare 0,25 procentenheter i augusti och i september. 

Finansminister Elisabeth Svantesson kommenterade det ekonomiska läget i Sverige med positiva ordalag i augusti 2024: 

“Vi ser att inflationen har fortsatt att minska och är nu något under inflationsmålet. Vi befinner oss mitt i en lågkonjunktur, men vi ser en ljusning nu när slaget mot inflationen är vunnet.”

Vad kan vi förvänta oss framåt? 

Svensk ekonomi befinner sig fortfarande i en lågkonjunktur, men det finns tecken på att den återhämtar sig. Riksbanken har indikerat att det finns potential för ytterligare räntesänkningar i den närmaste framtiden, beroende på hur ekonomin utvecklas. Då förväntar man sig att ekonomin gradvis förbättras och att inflationen stabiliserar sig. I oktober rapporterade dock Svensk Handel att det ännu inte finns några tecken på att konsumtionen ökar, vilket man menar talar för att vägen tillbaka till en mer normal ekonomi är lång. 

Hur påverkas privatpersoner av det ekonomiska läget? 

Mot slutet av 2024 förväntas hushållen öka sin konsumtion igen, i takt med att räntorna sänks och lönerna stiger. När köpkraften ökar kommer troligtvis priserna på varor och tjänster stabiliseras och kanske till och med sjunka. Den ökade konsumtionen leder också till att arbetslösheten minskar när fler jobbmöjligheter uppkommer, vilket ytterligare stimulerar ekonomin. Med ett bättre ekonomiskt läge vågar fler också göra större investeringar, vilket kan leda till att bostadsmarknaden återhämtar sig och att priserna går upp.

Läge för en investering? 

När det ekonomiska läget i Sverige nu visar tecken på återhämtning kan det vara en bra tid för att göra de investeringar du väntat med. Hos oss kan du låna pengar till bilköp, renovering eller dina andra planer. Våra privatlån ger alltid förmånlig ränta, utan krav på säkerhet. Det maximala lånebeloppet för dig som ansöker själv är 500 000 kr.  Läs mer här.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn