Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Ett par sitter och ska skriva ett samboavtal

Varför ska man ha ett samboavtal?

ekonomiskolan

Samboavtal är viktigt om ni vill avtala bort sambolagen. När du och din partner flyttar ihop i en gemensam bostad så lyder ni automatiskt under sambolagen som reglerar vad som händer när ni flyttar isär eller om en av er avlider. Enligt sambolagen ska ni dela lika på samboegendomen, det vill säga er gemensamma bostad. 

Ett samboavtal är ett juridiskt avtal som kan hjälpa till att skydda både dig och din partner i händelse av att relationen tar slut eller om någon av er går bort. Samboavtal upprättas i två exemplar som ni undertecknar och sedan förvarar det på en säker plats. Här går vi igenom vad man ska tänka på när det gäller samboavtal för hyresrätt och bostadsrätt, samt hur det kan påverka eventuella lån.

Samboavtal hyresrätt

Om man har en hyresrätt reglerar samboavtalet vad som ska ingå i en eventuell bodelning eller inte, det vill säga det man köpt in tillsammans i bostaden. En hyresrätt har ju inget ekonomiskt värde i sig så som bostadsrätt, därför blir det inte en ekonomisk fråga vid en eventuell bodelning. Däremot har ett förstahandskontrakt ett värde i sig. 

Flyttar man ihop och blir sambor i en hyreslägenhet som tillhör den ena sambon sedan tidigare, så är det den personen som bor kvar i hyresrätten efter en separation. Men det finns undantag om det visar sig att den andra sambon har ett större behov, till exempel om den ena sambon som inte står på lägenheten har ensam vårdnad om gemensamma barn. Då får den personen ta över hyreskontraktet. Denna lagregel är så kallat tvingande och går inte att avtala bort i samboavtalet. Vid dödsfall så har efterlevande sambo rätt att ta över hyreslägenheten om sambon som stod på kontraktet avlider. 

Samboavtal bostadsrätt

Flyttar ni in i en gemensam bostadsrätt som endast en av er har köpt, räknas den som samboegendom om ni köpte den för gemensamt bruk. Om det skulle vara så att förhållandet tar slut, så ska ni dela lika på bostadsrätten, 50/50, trots att bara en i förhållandet har betalat för bostadsrätten. Om ni själva vill bestämma vad som ska gälla om ni separerar måste ni upprätta ett samboavtal. Det är bra om en av er har gått in med mer pengar i bostaden och har olika ägarandelar. Genom att skriva ett samboavtal kan ni definiera hur ni vill fördela bostadsrätten mellan er och eventuella skulder och vinster. 

Vem betalar lånet?

När det gäller lån kan det vara en bra idé att skriva in i samboavtalet vem som är ansvarig för att betala tillbaka lånet. Om ni tar ett lån tillsammans kan ni också bestämma hur ni vill fördela återbetalningen om ni skulle separera. Det kan också vara bra att tänka på att om en av er står som ensam låntagare för ett lån, så kan banken kräva att personen betalar tillbaka hela lånet om den andra parten inte kan eller vill betala.

Se till att undvika konflikter och osäkerhet i framtiden, genom att ha koll på hur sambolagen påverkar er situation. Då vet ni båda vad som händer med er gemensamma bostad om ni separerar eller någon går bort. Ett samboavtal underlättar om ni går in med olika ägarandelar i bostaden, eller om ni vill bestämma hur ni vill fördela bostadsrätten mellan er samt eventuella skulder och vinster.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn