Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Tjej deklarerar på datorn

Tips och råd kring din deklaration

ekonomiskolan

När det är dags att deklarera finns det en del att tänka på. Här går vi igenom vilka smarta avdrag du kan göra och annat som kan vara bra att känna till när det kommer till deklarationen.

Senast 2 maj ska du lämna in din deklaration, och det finns många sätt att deklarera på. Skatteverket rekommenderar och förespråkar att alla deklarerar digitalt. Det gäller även dig som får hem din deklaration i pappersformat med posten eftersom du också har möjlighet att göra din deklaration digitalt.

Deklarera med digital brevlåda

Är du en av de 5 miljoner som har en digital brevlåda? Då kommer du få en notis när du kan deklarera. Den 3 mars är sista dagen att skaffa digital brevlåda för dig som vill få din deklaration digitalt i år. Exempel på digitala brevlådor är Kivra eller Min myndighetspost.

Deklarera i pappersform

Om du inte har en digital brevlåda får du deklarationen hemskickad till din folkbokföringsadress under perioden 15 mars fram till och med 15 april. Det går däremot bra att ändå deklarera och godkänna sin deklaration digitalt.

Viktiga deklarationsdatum 2024

  • 3 april: Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt för att få skatteåterbäringen i april. 
  • 9 – 12 april: Utbetalning av digitalt godkända deklarationer som gjordes senast 3 april.
  • 4– 7 juni: Skatteåterbäring till dig som deklarerade senast 2 maj.
  • 6 – 9 augusti: Skatteverket betalar ut skatteåterbäring mellan 6 och 9 augusti till dig som inte fick pengarna i april eller juni, till exempel för att du haft anstånd med att deklarera.
  • 5 augusti och framåt: Skatteverket skickar ut slutskattebesked till dig som har digital brevlåda och som inte fick slutskattebeskedet i april eller juni. Berör exempelvis dig som ansökt om och beviljats anstånd med att deklarera. 
  • 12 november: Eventuell kvarskatt ska vara betald.

Deklarera lån

När du deklarerar lån som du är personligt ansvarig för, får du göra avdrag för räntor som har betalats under inkomståret. Det gäller inte bara bolån, utan även privatlån och billån.

Avdragen ligger för närvarande på 30 procent för betalda belopp upp till 100 000 kronor och för betalda belopp över 100 000 kr är procentsatsen i stället 21%. Hur stort just ditt avdrag blir beror på lånets eller lånens storlek och den låneränta som du har.

Kontrolluppgifter för dina lån finns förifyllda i din inkomstdeklaration. 

Deklarera pendling

Har du längre än fem kilometer till ditt arbete och gör en tidsvinst på minst två timmar per dag om du väljer att ta bilen till jobbet? Då kan du ha rätt till reseavdrag, vilket betyder att du får göra avdrag för kostnader som överstiger 11 000 kronor.

Använd Skatteverkets beräkningshjälp för att se hur mycket du eventuellt kan få tillbaka.

Deklarera dödsbo

Om du har förlorat en make, maka, sambo eller liknande under föregående år så kan du behöva deklarera för dödsboet. Det är nämligen efterlevande som ansvarar för detta, om inte en testamentsexekutor eller boutredningsman är anlitad.

Dödsboet lämnar vanlig inkomstdeklaration för personen som har avlidit, i vilken tillgångar och skulder ska anges. Eventuell inkomst som dödsboet har haft ska också uppges. Läs mer om att deklarera dödsbo hos Skatteverket.

Deklarera försäljning av bostad och aktier

Försäljning av bostad, aktier, fonder eller andra liknande tillgångsslag under fjolåret måste också deklareras. Detta gör du i speciella bilagor som följer med din inkomstdeklaration. 

När du deklarerar husförsäljning eller försäljning av bostadsrätt kan du göra avdrag för bland annat mäklararvode, annonser, styling och fotografering. Spara därför alltid alla kvitton. 

Här finns mer information om hur du deklarerar aktier, husförsäljning och försäljning av bostadsrätt.

Deklarera renovering

Om du har renoverat din bostad kan du göra vissa avdrag vid försäljning av denna. Har du gjort grundförbättringar (större jobb såsom nybyggnationer och liknande) så kan du få ersättning olika långt tillbaka i tiden beroende på vilken typ av bostad det gäller. Mindre reparationer och underhåll kan du göra avdrag för det år du säljer och för de fem föregående åren. 

Andra avdrag och råd

  • Nyfiken på andra deklarationsavdrag? Ett tips från oss är att du kollar igenom Skatteverkets avdragslexikon. I det kan du kan hitta alla avdrag och välja de som är applicerbara i ditt fall.
  • Uppgifter från oss finns förtryckta på dina deklarationsblanketter, men du är varmt välkommen att höra av dig om du har några frågor. Vi finns här för dig.
  • Tänk på att ta det lugnt när du deklarerar. Läs igenom allt ordentligt och ta hjälp om du behöver. Enklast är att deklarera digitalt. Om du gör det får du dessutom skatteåterbäringen tidigare än de som deklarerar via pappersdeklaration.
  • Har du inte möjlighet att deklarera innan 2 maj? Då kan du ansöka om anstånd och eventuellt få lov att deklarera senast 16 maj. Du kan ansöka om anstånd via tjänsten "Mina sidor" på Skatteverkets hemsida. Kom ihåg att om du deklarerar senare än sista datum för anstånd kan du få förseningsavgift. 

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn