Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Elstolpar

Så undviker du nästa elräkningschock med en buffert – våra 3 bästa tips!

ekonomiskolan

Har du också fått rekordhöga elräkningar de senaste månaderna? Så pass stora att de påverkat din privatekonomi rätt rejält? Du är inte ensam. En sparbuffert kan vara en god idé för att undvika de där oväntade smällarna i framtiden.

Husägare i Sverige fick i december 2021 betala en ungefär dubbelt så stor elfaktura som samma månad föregående år. SVT rapporterade om hur elräkningen för ett pensionärspar i Gislaveds kommun gick från 2300 kr i oktober till 9000 kr i december. Den räkningen kan kännas tuff att betala oavsett hur mycket man har på kontot. Förutom de klassiska elspartipsen som kortare duschar, lägre inomhustemperatur och lågenergilampor kan en buffert på kontot vara en bra idé. En bra sparbuffert för oväntade utgifter gör att konsekvenserna för privatekonomin blir enklare att hantera. Här är våra bästa tips på hur du ska tänka när du bygger upp en buffert.

1. Räkna ut hur mycket pengar du behöver spara 

Hur mycket pengar behöver man egentligen ha i sin buffert? Den frågan är lika enkel att svara på som “hur långt är ett snöre?”. Hur stor en buffert bör vara beror självklart på vilka förutsättningar du har, men genom att räkna på hur mycket du tjänar och hur stora dina potentiella oförutsedda utgifter skulle kunna vara hittar du en bra siffra mellan tummen och pekfingret. 

En vanlig rekommendation är att ha en buffert som motsvarar två månadslöner – om du skulle bli av med jobbet kan det ta tid innan du får ett nytt jobb eller inkomster från A-kassa. Då kan en buffert lindra stressen. 

En annan oförutsedd utgift är om någon av de saker du använder dagligen plötsligt skulle gå sönder. Lista de saker du äger som du inte skulle klara dig utan. Klarar du vardagen utan bilen, kylskåpet, telefonen och diskmaskinen? Om inte borde värdet av kostnaden för att betala självrisken för sakerna finnas på ditt sparkonto. 

Och sedan det där med elräkningen. Hur hög skulle den kunna bli för ditt hushåll? Tänk på värsta möjliga scenario och försök spara ihop den summan så att den ligger i tryggt förvar i din buffert. 

Att få ihop en bra buffert kan kännas omöjligt när man börjar på noll, men se det som ett mål att sträva efter och sätt upp många delmål på vägen. En mindre buffert är definitivt bättre än ingen alls! 

2. Ha bufferten på rätt konto 

När du sparar pengar i ett konto på banken kan du välja ett konto med eller utan ränta. Räntan kan ses som en kompensation för din placering. Genom att välja ett sparkonto med ränta kan din buffert växa av sig själv. Då går det lite fortare att spara ihop till din målsumma och du får en ytterligare motivation till att inte röra pengarna som ligger och växer. 

Ett annat alternativ är att spara pengarna i fonder eller aktier, men det kommer med risken att summan inte är lika stor som när man satte in den när man behöver pengarna. Däremot kan det vara smart att ha pengarna på ett annat ställe än i din vanliga bank. Att det tar någon dag för pengarna att komma till ditt konto vid uttag gör att frestelsen inte blir lika stor att ta tillbaka de i förskott (även om själva syftet med en buffert förstås är att pengarna ska kunna användas snabbt vid behov). 

3. Spara regelbundet – direkt vid löning 

Det finns många olika taktiker för att spara pengar. Att göra överföringen till sparkontot innan nästa lön kommer, för att se hur mycket som blev över, kan låta lockande men är nog inte det bästa sättet. Då är det nämligen väldigt lätt att det inte blir mycket över alls. Tipset här är istället att sätta över pengarna direkt när lönen kommer och de fasta utgifterna har betalats. Du kan också ställa in en automatisk överföring varje månad som dras samma dag som lönen kommer in. Då märker du knappt att du har sparat en slant samtidigt som bufferten växer. 

Så hur mycket ska sparas varje månad? Det beror förstås även det på vilka förutsättningar man har, men en bra tumregel kan vara att spara 10% av månadsinkomsten. Om det inte är möjligt varje månad är det åtminstone bättre att spara lite än ingenting alls. 

Genom att räkna på det kan motivationen komma igång bättre. Hur stor är summan du önskar fanns i din buffert? Hur mycket kan du spara varje månad? Om du bestämmer det kan du även se hur många månader det kommer att ta att spara ihop pengarna. Skriv ned planen och håll dig till den – och fira varje framsteg på din väg mot en bra buffert!

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn