Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Grafisk bild som visar hur en man balanserar på en graf

Så skyddar du dina sparpengar under ekonomiskt osäkra lägen

ekonomiskolan

När ekonomin svänger blir det extra viktigt att ha koll på sina sparpengar. Oavsett om du redan sparar eller om du står i startgroparna, är det smart att se över hur dina pengar kan växa på bästa sätt. Genom att välja rätt sparkonto, sätta upp en buffert och månadsspara regelbundet kan du skapa en stabil ekonomisk grund att stå på. Här kommer några tips och råd för hur du kan hålla ditt sparande tryggt och säkert, även när ekonomin svänger.

Att hålla dina sparpengar trygga i ett osäkert ekonomiskt läge

Att veta hur du ska hantera dina sparpengar när ekonomin svänger är inte det lättaste. Om du inte redan har ett sparande kan det nu vara en god idé att komma igång. Det du kan tänka på kring sparandet är att prata med din bank och se till att du väljer rätt konto för insättning av sparpengar. Det absolut bästa alternativet är ett konto utan avgifter, och som ger avkastning i form av ränta. Du kan också välja sparande i form av fonder som har låga fondavgifter eller så kallade indexfonder med låga avgifter. 

Det bästa är alltid att prata med någon på din bank och be om råd. Vi finns alltid tillgängliga för rådgivning i ekonomiska frågor, bland annat kring sparpengar i osäkra ekonomiska tider. Vi erbjuder olika typer av sparkonton med sparränta och har alltid insättningsgaranti. 

Bufferten kan skydda dina sparpengar

När du har ditt sparande och har sett över kostnaderna, finns det några saker du kan göra för att skydda dina sparpengar i ett osäkert ekonomiskt läge ytterligare. En sådan sak är att skapa en buffert. En buffert är en reserv av pengar som du kan använda vid oförutsedda utgifter, som exempelvis om bilen går sönder eller om du skulle bli arbetslös.

Hur stor bör din buffert vara?

Storleken på din buffert kan givetvis variera beroende på vad du har för möjligheter i form av disponibel inkomst, men en vanlig rekommendation är att en buffert ska motsvara två till tre månadslöner efter skatt. Vetskapen om att du har pengar undanlagda ger dig trygghet och säkerhet om något oväntat skulle inträffa. Om du har högre utgifter, exempelvis äger en bil eller ett hus, kan det vara klokt att ha en större buffert. Det gäller också om du har barn, då är det smart att se till så att bufferten täcker familjens behov för ett par månader framåt. 

Var ska du placera din buffert?

Det bästa stället att placera din buffert på är ett sparkonto med insättningsgaranti. Detta gör att dina pengar är lättillgängliga och säkra, utan risk för att de minskar i värde på grund av börsens svängningar. Det du behöver ha i åtanke kring sparpengar när ekonomin svänger är att inflationen bland annat kan påverka sparkonton. Prata med din bank eller med oss för att se vad det bästa alternativet för placeringen av din buffert kan vara.

Fortsätt månadsspara även i osäkert ekonomiskt läge

Månadssparande är en effektiv strategi för att skydda dina sparpengar när ekonomin svänger. Genom att spara regelbundet, även med små belopp, kan du dra nytta av ränta-på-ränta-effekten och bygga upp ditt kapital över tid.

Automatisera ditt sparande

Att automatisera ditt sparande gör det enklare att hålla fast vid dina sparmål. Sätt upp en automatisk överföring varje månad till ditt sparkonto eller dina investeringar. Detta hjälper dig att spara regelbundet utan att behöva tänka på det. Det finns även olika appar och tjänster som har specialiserat sig på månadssparande och hjälper till med automatiserade sparanden. 

Anpassa ditt sparande efter din ekonomiska situation

Om din ekonomiska situation förändras, till exempel vid arbetslöshet eller sjukdom, kan det vara så att du behöver justera ditt sparande då situationen blir extra osäker. Här är det viktigt att du ändå prioriterar ditt buffertsparande och minskar på andra utgifter, för att säkerställa att du har en stabil ekonomisk grund. På så sätt klarar du dig även om du exempelvis skulle stå en tid utan inkomst.

Planera dina större inköp noggrant när ekonomin svänger

När ekonomin är osäker är det extra viktigt att planera dina större inköp noggrant. En sådan planering hjälper dig att undvika onödiga utgifter, och det är också ett sätt att skydda dina sparpengar. När är det bäst att göra olika typer av inköp? Behöver du verkligen göra dessa inköp just nu? Dessa frågor är viktiga att ställa sig själv, särskilt när det kommer till sparpengar då ekonomin svänger. 

Gör en budget

Genom att göra en budget får du en tydlig överblick över dina inkomster och utgifter. En budget hjälper dig att planera dina inköp och säkerställa att du inte överskrider vad du har råd att lägga ut. Man kan säga att en budget är en typ av ekonomisk planering, som ger dig en tydlig överblick över vad du har för utgifter som absolut inte går att tumma på, och vad som är valbart eller kan vänta. 

I vår artikel kan du hitta en enkel budgetmall som hjälper dig att komma igång.

Vänta med större inköp om möjligt

Om möjligt, vänta med de större inköpen tills din ekonomiska situation är stabil om du känner att det ekonomiska läget känns osäkert för att skydda ditt sparande. Detta minskar risken för att du hamnar i en skuldfälla. Ett bra motto är att aldrig köpa saker som du inte har råd med. Det är bättre att exempelvis spara till ett större inköp, och vänta tills du har möjlighet att göra det än att ta ett lån för att göra köpet nu. 

Diversifiera ditt sparande för att minska riskerna i ekonomiska svängningar

För dig som väljer att lägga dina sparpengar på andra typer av finansiella tillgångar utöver sparkonton, kan det vara en effektiv strategi att sprida ut riskerna för att skydda dina sparpengar när ekonomin svänger. Genom att diversifiera ditt sparande kan du minska risken att förlora pengar, om en specifik investering skulle gå dåligt.

Investera i olika tillgångsslag

En bra riskspridning innebär att investera i olika tillgångsslag, det vill säga olika typer av finansiella tillgångar. Exempel på sådana kan vara aktier, fonder och räntebärande papper. Det som är positivt med aktiemarknaden är att den kan ge hög avkastning på lång sikt, men det innebär också en högre risk. Vill du ha lägre risker så är räntebärande papper och fonder alternativ som kan ge en mer stabil, men då lägre, avkastning.

Se över din portfölj regelbundet

Om du är intresserad och vill lägga mer tid på ditt sparande är det viktigt att regelbundet hålla koll på investeringsportföljen. Det gör du för att säkerställa att den fortfarande matchar din riskprofil och ekonomiska mål. Investeringsportföljen kan justeras allt eftersom dina behov och marknaden förändras. Det viktigaste att ha i åtanke är att försöka så gott som möjligt att säkerställa en god riskspridning för att minimera eventuella förluster.

Din ekonomiska säkerhet i fokus

Att hålla sina sparpengar trygga i ett osäkert ekonomiskt läge kräver både planering och flexibilitet. Genom att sätta upp en buffert, automatisera månadssparandet, och noggrant planera större inköp kan du skydda dina pengar och skapa en stabil ekonomisk grund. Du som vill investera mer än pengar, kan se till att diversifiera ditt sparande för att minska riskerna och regelbundet hålla koll på din portfölj. Oavsett din nuvarande ekonomiska situation är det alltid klokt att prata med en rådgivare för att få skräddarsydda råd och tips. Vi hjälper dig att navigera genom osäkra ekonomiska tider, och se till så att du skyddar din privatekonomi och ditt sparande mot ekonomiska svängningar. 

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn