Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Par målar om väggen

Renovering av kök och badrum

– kostnad, ekonomiska tips & smarta investeringar
ekonomiskolan

Att totalrenovera sitt hus, eller att renovera kök och badrum, är en investering som både höjer livskvaliteten och värdet på ditt hus. Men vad kostar det egentligen? I denna artikel går vi igenom kostnaderna för att renovera kök och badrum, vad du kan förvänta dig vid en totalrenovering av ditt hus och tips på hur du kan finansiera din renovering.

Fördelar med att renovera hus

Det finns både fördelar och nackdelar med att renovera huset. Nackdelarna handlar oftast om att det tar lång tid, att du kanske inte kan bo i ditt hus under tiden som du renoverar, och att det kostar mycket pengar. Samtidigt finns det en hel del fördelar med att renovera sitt hus, oavsett om du enbart renoverar kök och badrum eller väljer att totalrenovera.

Ökat värde på ditt hus

Renovering av kök och badrum kan innebära en stor kostnad, men det kan också öka marknadsvärdet på din fastighet. Har du uppdaterat kök och badrum, moderniserat el- och VVS-system, och förbättrat estetiken och funktionaliteten, har du också gjort ditt hem mer attraktivt för potentiella köpare. Faktum är att en modern och stilren köksrenovering kan i sig öka värdet på ditt hus med upp till 10%. Badrumsrenoveringar, speciellt de som inkluderar högkvalitativa material och energieffektiva installationer, kan också ge en betydande värdeökning. På så sätt kan du få igen pengarna för renoveringen vid försäljning av huset, och i vissa fall till och med öka vinsten av försäljningen. 

Förbättrad livskvalitet

Ett nytt kök eller badrum kan avsevärt förbättra din vardag. Ett nyrenoverat, modernt kök med smarta förvaringslösningar och energieffektiva vitvaror gör matlagningen enklare och roligare. Dessutom kan ett vackert och funktionellt nyrenoverat badrum ge en känsla av lyx och avkoppling i din dagliga rutin. Förbättrade utrymmen kan också bidra till mer trivsel och en mer övergripande känsla av välmående.

Energieffektivitet

Modernisering av el- och VVS-system kan leda till att en renovering av kök och badrum ger lägre energikostnader. Genom att uppgradera till energieffektiva apparater, installera LED-belysning och förbättra isoleringen kan du minska ditt energibehov, och därmed också dina elräkningar. Att byta ut gamla VVS-system mot moderna, vattenbesparande alternativ kan också reducera dina vattenkostnader. På lång sikt innebär detta inte bara ekonomiska besparingar, utan även en positiv inverkan på miljön. 

Ökad funktionalitet och användarvänlighet

Genom att anpassa och uppdatera hemmet efter dina behov och din livsstil kan du förbättra funktionaliteten och användarvänligheten i ditt boende. Öppna planlösningar kan skapa mer rymliga och ljusa ytor, medan smarta förvaringslösningar kan hjälpa till att hålla ordning och maximera användningen av varje kvadratmeter.

Framtidssäkring av ditt hem

När du renoverar ditt hus kan det vara smart att tänka på att framtidssäkra ditt hem genom att förbereda det för framtida behov. Det kan innebära att installera tekniska lösningar som smarta hem-system eller att göra bostaden mer tillgänglig för äldre eller personer med funktionsnedsättningar. Genom att tänka långsiktigt och göra dessa investeringar kan du undvika renoveringar av kök och badrum till en större kostnad senare.

Att renovera kök – kostnad per kvadratmeter

När du står inför en köksrenovering finns det mycket saker att ta hänsyn till. Renovering av kök kan variera kraftigt i kostnad beroende på dina val och behov. Det beror på allt från hur mycket du kan göra själv och hur mycket du behöver lägga på att ta in hantverkare, till vilka material som är bäst och vilken stil du är ute efter. Nedan går vi igenom några viktiga faktorer som påverkar vad renoveringen av ditt kök får för totalkostnad.

Materialval

När det kommer till materialval kan det vara smart att inte stirra sig blind på det som är billigast eller dyrast just nu. Ibland kan det i slutändan bli dyrare med budgetvarianten, eftersom kvaliteten förmodligen är sämre och det kan sluta med att du måste byta ut den igen ändå. Fundera istället på vad som håller över tid, och om du kan hitta något återbrukat som gör helheten mer prisvärd. 

  • Bänkskivor: Priset kan variera beroende på materialval som laminat, trä, sten eller komposit. Granit och marmor är dyrare alternativ medan laminat och trä kan vara mer budgetvänliga. 
  • Skåpluckor: Du kan välja mellan massivt trä, fanér, MDF eller laminerade luckor. Massivt trä är oftast dyrast, medan MDF och laminerade luckor är billigare alternativ.
  • Vitvaror: Kostnaden för vitvaror kan variera enormt beroende på märken och funktioner. Exklusiva märken och inbyggda apparater tenderar ofta att vara dyrare. Särskilt om du önskar integrera vitvarorna i köksluckorna, så att de inte syns.
  • Golv: Material som kakel, trägolv eller vinyl påverkar också totalkostnaden. Kakel och trägolv är vanligtvis dyrare än vinyl, exempelvis. Men även här kan du se över totalkostnaden på isolering, golvvärme och kvalitet. Det kan vara så att det billigaste alternativet i slutändan blir väldigt dyrt.

Arbetskostnad

Vissa som renoverar har både tid och kunskap att göra mycket själv. Även om du kan mycket, eller lär dig under projektets gång, så finns dock vissa delar där hantverkare måste hyras in. Det är framför allt för att det inte ska bli farligt, men också så att du säkerställer att det blir helt rätt och riktigt. 

  • Hantverkare: Timkostnaden för hantverkare varierar beroende på region och kompetens. Räkna med att behöva anlita snickare, elektriker och VVS-montörer.
  • Projekthantering: Om du anlitar en projektledare eller byggfirma för att hantera hela renoveringen kan det också påverka kostnaden.

Installationskostnader

När det kommer till komplexa installationer är det ofta smart att ta in hjälp, så att det inte blir fel eller farligt. 

  • Elinstallation: Om du behöver uppgradera eller installera ny el kan detta bli en betydande kostnad.
  • VVS-installation: Om du planerar att ändra placeringen av vattenledningar eller avlopp kan detta också öka kostnaden.

Renovering av kök – genomsnittlig kostnad

En renovering av ett kök har vanligen en kostnad på mellan 10,000 och 25,000 kronor per kvadratmeter, beroende på ovanstående faktorer. För att renovera ett kök på 20 kvadratmeter kan kostnaden alltså hamna på allt mellan 200,000 och 500,000 kronor totalt. 

Second hand och återbruk

Att överväga second hand-alternativ för renovering av kök och badrum kan vara kostnadseffektivt. Begagnade köksluckor, återanvända bänkskivor eller gammalt kakel som kan renoveras och återanvändas kan vara betydligt billigare än att köpa nytt. Dessutom minskar du din miljöpåverkan genom att ge materialen nytt liv istället för att låta dem hamna på soptippen. Återbrukat material ger också en unik touch på din renovering, och det kan ge känslan av att något är gammalt trots att det är helt nyrenoverat. 

Du kan hitta återbrukat material på många olika ställen, antingen via internet eller genom att åka runt och leta guldkorn för hand. Leta exempelvis på:

  • Loppisar
  • Grupper på Facebook eller Marketplace
  • Auktionssajter eller köp-och sälj-sajter som Blocket och Tradera
  • Gårdsbutiker

Renovera badrum – kostnad per kvadratmeter

Badrumsrenoveringar blir ofta dyrare per kvadratmeter jämfört med köksrenoveringar, mycket på grund av de specifika krav som ställs på vattentäthet och elinstallationer. Här är några faktorer att ta i beaktning vid renovering av badrum som påverkar kostnaden. 

Material och inredning

  • Kakel och klinker: Priset på kakel och klinker kan variera stort beroende på kvalitet och design. Lyxigare material som marmor och specialdesignat kakel är dyrare än det vanligare kaklet.
  • Sanitetsvaror: Kostnaden för badkar, dusch, toalett och handfat varierar beroende på design och funktion. Specialanpassade eller inbyggda lösningar är ofta lite dyrare.
  • Badrumsmöbler: Skåp och förvaringslösningar i badrummet kan också variera i pris beroende på material och design samt märken på leverantör. 

Arbetskostnad

  • Rörmokare och elektriker: Specialiserade hantverkare behövs för att säkerställa korrekt installation av VVS och el, vilket kan öka arbetskostnaderna en del.
  • Kakelarbete: Installationen av kakel och klinker kräver expertis och kan vara tidskrävande – något som också påverkar kostnaden.

 Tätskikt och VVS

  • Tätskikt: Att installera eller byta ut tätskikt är tyvärr en nödvändig men kostsam del av badrumsrenoveringen.
  • VVS-system: Uppgradering eller installation av nya VVS-system kan också vara en betydande kostnadspost.

Renovering av badrum – genomsnittlig kostnad

Att renovera ett badrum har en kostnad på i genomsnitt mellan 15,000 och 30,000 kronor per kvadratmeter. För ett badrum på 10 kvadratmeter kan du därför räkna med en kostnad mellan 150,000 och 300,000 kronor.

Att totalrenovera ett hus: kostnader och förväntningar

Att genomföra en totalrenovering av hela ditt hus innebär att uppdatera alla stora system och ytor i hemmet, inklusive kök, badrum, el, och VVS. Som vi redan nämnt kan just dessa delar bli väldigt kostsamma. Däremot finns det några faktorer som kan avgöra just precis hur kostsam totalrenoveringen blir. Här nedan går vi igenom dessa.

Omfattning av renoveringen

  • Delvis eller total: En delvis renovering innebär att endast vissa delar av huset uppdateras, medan en totalrenovering omfattar alla delar av huset, vilket då självklart påverkar kostnaden.

Materialkostnader

  • Byggmaterial: Kostnader för golv, väggar, tak, isolering och andra byggmaterial varierar beroende på kvalitet och valda material.
  • Inredning: Val av inredning som kök, badrum, garderober och andra fasta installationer påverkar också kostnaden beroende på val av stil och vilka behov som behöver fyllas.

 Arbetskostnader

  • Hantverkare: Kostnaden för olika specialister som snickare, elektriker, rörmokare och målare bör tas i beaktning.
  • Projekthantering: Om du anlitar en projektledare för att övervaka hela renoveringen kan detta också vara en betydande kostnad. Det kan verka som en onödig kostnad men i slutändan kan det vara det som gör att hela projektet ros i hamn. 

Totalrenovering av hus – genomsnittlig kostnad

En totalrenovering av ett hus har genomsnittligen en kostnad på mellan 5,000 och 15,000 kronor per kvadratmeter, beroende på omfattning och materialval. För ett hus på 150 kvadratmeter kan kostnaden därför ligga mellan 750,000 och 2,250,000 kronor. Självklart kan det bli mer eller mindre, men detta är ungefär vad du kan förvänta dig kostnadsmässigt när du väljer att renovera ditt hus. 

ROT-avdrag

Glöm inte att nyttja ROT-avdraget för att vid renovering av kök och badrum minska kostnaderna. Läs gärna vår guide kring hur du ska tänka när det kommer till ROT-avdraget och hantverkartjänster hemma. Den hittar du här.

 Finansiera din renovering hos Lån & Spar Bank

Att renovera ditt hem är en stor investering, och det kan vara nödvändigt att ta ett lån för att täcka kostnaderna. Vi erbjuder flexibla lånealternativ som kan anpassas efter dina behov och din ekonomiska situation. En renovering av kök eller badrum innebär inte bara kostnader, utan också en investering som kan öka värdet på ditt hem och förbättra din livskvalitet. Prata med oss för att få råd och vägledning om hur du bäst finansierar din renovering. Vi är här för att hjälpa dig varje steg på vägen.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn