När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.
Hjälpsektion
Köpa begagnad bil privat – 5 bästa tipsen
Ska du köpa begagnad bil av en privatperson? Då är det viktigt att du kontrollerar att säljaren verkligen är fordonets ägare och om det finns skulder på bilen. Ska du ta billån finns det också viktiga saker att tänka på.
Att köpa bil kan vara en stor affär, och desto större blir den om något går fel. Det händer att det uppstår tvister mellan köpare och säljare, och när köpet sker mellan två privatpersoner kan det vara svårt att som köpare få rätt mot säljaren. När du köper en bil av en privatperson har du nämligen inte samma skydd som när du köper din bil hos en bilhandlare.
Vid köp från privatperson gäller köplagen, vilket innebär att du till exempel inte har någon ångerrätt så som du har när du köper bil av ett företag. Om du upptäcker ett fel på bilen kan du inte pröva tvisten hos Allmänna Reklamationsnämnden, utan måste vända dig till Tingsrätten. Därför bör du som ska köpa begagnad bil privat förbereda dig noga innan affären och försäkra dig om att allt går rätt till. Här har vi samlat våra fem bästa tips till dig som ska köpa bil av en privatperson, så att du kan vara trygg genom hela köpprocessen – och bli en nöjd ägare av din nya bil.
Det viktigaste att ta med sig vid köp av begagnad bil
- Kontrollera vem som äger bilen
- Kolla om bilen är belånad
- Skriv köpekontrakt
- Är priset rimligt?
- Vid Billån se till att få bra villkor
1. Kontrollera vem som äger bilen
Som köpare av en begagnad bil är det din skyldighet att kontrollera att den som vill sälja bilen till dig äger bilen. För att kontrollera vem som står som ägare använder du enklast Transportstyrelsens sms-tjänst Vem äger fordonet? för att få uppgifter om fordonet och ägaren direkt till din telefon. Det gör du genom att sms:a bilens registreringsnummer till 72503. Be säljaren om att få se ID-handling, så att du kan se att personuppgifterna stämmer överens med ägarens.
2. Kolla upp om bilen är belånad: Finns det skulder?
Som köpare är det även din skyldighet att ta reda på huruvida bilen faktiskt får säljas. Du måste enligt lag ta reda på att bilen inte är såld till nuvarande ägare på avbetalning.
Det bästa sättet att ta reda på om bilen du ska köpa är betald är att själv ta kontakt med nuvarande och tidigare ägare och få det intygat. Se även till att begära kvitto på att bilen är betald av säljaren.
Om bilen är belånad bör du säkerställa att lånen löses i samband med att du genomför köpet. Skulle det hända att du köper en bil som i själva verket visar sig tillhöra någon annan, och är belånad, riskerar du att den faktiska ägaren kräver att du betalar den skuld som finns på bilen. Ägaren utnyttjar då det som kallas juridiskt för äganderättsförbehåll. Om det finns fordonsrelaterade skulder, som obetalda parkeringsböter eller trängselskatter, har Kronofogden rätt att ta bilen ifrån dig även om det inte är du som dragit på dig skulderna.
3. Skriv ett köpekontrakt
Utan någon form av avtal för vad bilköpet egentligen innebär och vad du som köpare har rätt till blir det svårt att i efterhand hävda brister. Ett enkelt kvitto eller en muntlig överenskommelse räcker oftast inte. Det bästa är om du och säljaren kan skriva ett köpekontrakt som båda skriver på och får var sitt exemplar av. Hos Konsumentverket finns en mall för ett enkelt köpekontrakt för privatpersoner som köper bil av annan privatperson.
4. Är priset rimligt?
Jämför olika bilmodeller och se hur mycket de är värda utifrån uppskattad bränsleförbrukning, säkerhet och månadskostnader. Då ser du ganska snabbt om ägaren begär ett skäligt pris för bilen eller inte.
5. Om du behöver ett billån – se till att få bra villkor
För att finansiera bilköpet kanske du behöver ta ett Billån. Olika banker har olika krav för att du ska kunna få lån för ett bilköp. Återbetalningstiden brukar till exempel bero på hur gammal bilen är, och hos vissa banker får bilen inte vara äldre än ett visst antal år när lånet slutbetalas. Du kan också behöva betala en del av bilens värde kontant eller med en inbytesbil. Billån kan ofta ha låg ränta men höga avgifter. Vi rekommenderar därför att du alltid jämför den effektiva räntan för billån hos olika banker.