Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Par lägger ned pengar i en spargris

Guide: Lyckas med att bygga upp ett gemensamt sparande och en gemensam ekonomi

ekonomiskolan

Att ha ett gemensamt sparande kan vara ett effektivt sätt för par och familjer att nå era ekonomiska mål. Genom att spara tillsammans kan ni planera för framtiden, skapa trygghet och förverkliga era gemensamma drömmar. Men pengar kan också vara ett känsligt ämne för många. I denna artikel tipsar vi om hur ni bäst undviker konflikter kopplat till gemensam ekonomi, går igenom vad gemensamt sparande innebär, hur ni kan komma igång och vilka fördelar det kan ge er privatekonomi.

Vad innebär gemensamt sparande?

Gemensamt sparande innebär att två eller fler personer, oftast inom en familj eller ett parförhållande, sparar pengar tillsammans mot ett gemensamt mål. Det kan handla om att spara till en ny bil, en resa, en bostad eller för att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter. Genom att spara tillsammans kan ni dela på både ansvar och belöning.

Fördelar med gemensamt sparande
 

Ökad motivation och disciplin

När ni sparar tillsammans för en gemensam ekonomi blir det enklare att hålla er motiverade. Att ha någon att dela målet med kan ge extra drivkraft att nå era sparmål. Dessutom kan ni hjälpa varandra att hålla disciplinen, särskilt när det känns svårt att avstå från frestelser.

Bättre planering och målmedvetenhet

Gemensamt sparande innebär att ni tillsammans sätter upp mål och planerar hur ni ska nå dem. Det kan handla om att bestämma hur mycket ni ska spara varje månad och hur ni ska investera pengarna. Genom att ha en tydlig plan blir det enklare att följa upp och justera sparandet vid behov.

Ekonomisk trygghet

Att spara tillsammans kan skapa en större ekonomisk trygghet eftersom båda eller alla parter lägger in sin del, och därför blir summan oftast större än när du sparar själv. Genom att ha en gemensam buffert kan ni vara bättre förberedda på oväntade händelser, som plötsliga utgifter eller inkomstbortfall. Detta kan minska stress och ge en känsla av säkerhet.

Stärkta relationer

Gemensamt sparande kan också stärka relationen mellan er. Genom att arbeta mot gemensamma mål och ha öppna diskussioner om ekonomi kan ni bygga upp en starkare tillit och förståelse för varandras ekonomiska prioriteringar och värderingar.

Så kommer ni igång med ett gemensamt sparande
 

Sätt upp gemensamma mål

Börja med att sätta upp sparmål för ert gemensamma sparande. Diskutera vad ni vill spara till och hur mycket ni behöver spara för att nå dessa mål. Det kan vara både kortsiktiga och långsiktiga mål, som er drömresa, en segelbåt eller en kontantinsats till ett hus.

Skapa en sparplan

När ni har era mål klara, skapa en sparplan för er gemensamma ekonomi. Bestäm hur mycket ni ska spara varje månad och vilka metoder ni ska använda. Det kan vara bra att automatisera sparandet genom stående överföringar till ett gemensamt sparkonto. På så sätt blir det enklare att hålla dig till planen och undvika frestelsen att använda pengarna till något annat.

Följ upp och justera

Det är viktigt att regelbundet följa upp ert sparande, gå igenom hur det går och gör eventuella justeringar om det behövs. Genom att ha regelbundna uppföljningsmöten kan ni säkerställa att ni håller er på rätt spår och justerar planen vid behov. Passa på att diskutera om era mål har förändrats eller om ni behöver öka eller minska ert gemensamma sparande. 

Skapa en nödfond

Förutom att spara till specifika mål kan det vara klokt att skapa en gemensam nödfond. En nödfond är en summa pengar som är avsedd för oväntade utgifter eller ekonomiska kriser. Nödfonden gör att ni kan känna er tryggare och mer förberedda om något skulle hända. En rekommendation är att ha minst tre till sex månaders levnadskostnader sparade i en nödfond, också kallad en buffert.

Belöna er själva

För att hålla motivationen uppe kan det vara bra att belöna er själva när ni når delmål. Det behöver inte vara stora belöningar, men något som ni båda uppskattar och som ger er motivation att fortsätta spara för er gemensamma ekonomi. Det kan vara en trevlig middag, en liten utflykt eller något annat som ni ser fram emot.

Hur undviker ni konflikter?

Ekonomi är känsligt för vissa, och därför kan det vara smart att fundera på hur ni ska undvika eventuella konflikter innan ni kommer igång med ert gemensamma sparande. Här kommer några tips:

1. Kommunikation och transparens

Öppen och ärlig kommunikation är nyckeln till ett lyckat gemensamt sparande utan konflikter. Se till att ni är transparenta med era ekonomiska förväntningar och utmaningar. Detta kommer att hjälpa er att undvika missförstånd och bygga upp en starkare ekonomisk relation. Diskutera regelbundet era framsteg och eventuella hinder ni stöter på. Genom att vara öppna och stödja varandra kan ni övervinna utmaningar och nå era mål tillsammans.

2. Respektera varandras perspektiv

Alla har olika ekonomiska prioriteringar och synsätt på sparande. Det är viktigt att respektera varandras perspektiv och att försöka hitta en gemensam grund att stå på. Genom att lyssna och förstå varandras synpunkter kan ni också undvika onödiga konflikter.

3. Sätt upp gemensamma regler

Sätt upp regler för ert gemensamma sparande. Bestäm tillsammans hur mycket ni ska spara varje månad, hur ni ska hantera oförutsedda utgifter och hur ni ska fördela eventuella belöningar. Genom att ha tydliga regler blir det enklare att undvika konflikter och hålla er till planen.

Tips för ett framgångsrikt gemensamt sparande

  • Automatisera sparandet: Använd automatiska överföringar för att säkerställa att ni alltid sparar en viss summa varje månad.
     
  • Fira delmål: När ni når ett delmål, ta tid att fira tillsammans. Detta kan öka motivationen att fortsätta spara.
     
  • Var flexibla: Livet kan förändras och era ekonomiska förutsättningar med det. Var beredda att justera sparplanen om det behövs.
     
  • Ha regelbundna ekonomisamtal: Planera in regelbundna samtal där ni går igenom er ekonomi och sparplan. Detta hjälper er att hålla koll och att vara samordnade.
     
  • Sätt upp realistiska mål: Att ha realistiska mål är viktigt för att undvika frustration. Se till att era mål är nåbara inom en rimlig tidsram.
     
  • Använd en budget: Genom att skapa och följa en budget kan ni hålla koll på era inkomster och utgifter, vilket gör det enklare att avsätta pengar till ert gemensamma sparande.
     
  • Uppmuntra varandra: Ge varandra stöd och uppmuntran under hela sparprocessen. Att ni tror på varandra och ert gemensamma mål kan göra stor skillnad.

Vägen till ett lyckat gemensamt sparande

Gemensamt sparande kan vara en fantastisk möjlighet att stärka både er ekonomi och er relation. Genom att sätta upp gemensamma mål, skapa en sparplan och kommunicera öppet kan ni tillsammans nå era drömmar och skapa en bättre privatekonomi. Vi finns här för att hjälpa er på vägen mot era ekonomiska mål. Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan stödja ert gemensamma sparande.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn