Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Pengar som växer och en grön jordglob

Guide: Hållbara investeringar för en bättre framtid

ekonomiskolan

Hållbara investeringar blir alltmer populära bland sparare som vill kombinera god avkastning med ett samhällsansvar. Genom att välja hållbara fonder kan du stödja företag och projekt som arbetar för en bättre framtid – för både klimat och människor. I denna artikel går vi igenom vad hållbara investeringar och hållbara fonder innebär, hur du kan komma igång och varför det är ett klokt val för både din ekonomi och för planeten.

Vad är hållbara investeringar?

Hållbara investeringar handlar om att placera pengar i företag, fonder och projekt som inte bara fokuserar på att ge ekonomisk avkastning, utan också på att göra gott för miljön och samhället. Detta koncept kallas ofta ESG, som står för Environmental (miljö), Social (sociala frågor) och Governance (bolagsstyrning). Det innebär att investerare tittar på hur företag påverkar miljön, till exempel genom att minska utsläpp eller använda förnybara energikällor. De tar också hänsyn till hur företagen behandlar sina anställda, kunder och samhällen, samt hur de styrs och fattar beslut. Exempel på hållbara investeringar kan vara att satsa pengar i fonder som stödjer företag inom förnybar energi, miljövänlig teknologi, eller i företag som har höga etiska standarder och bra arbetsvillkor.

Varför välja hållbara investeringar?

Bidra till en bättre framtid

Genom att välja hållbara investeringar stödjer du företag som aktivt arbetar för att minska sin miljöpåverkan och förbättra sociala förhållanden. Detta kan innebära att du investerar i företag som utvecklar förnybar energi, minskar koldioxidutsläpp eller främjar rättvisa arbetsvillkor.

God avkastning

Flera studier har visat att hållbara investeringar inte bara är bra för planeten, utan också kan ge god avkastning. Företag som arbetar hållbart tenderar att vara bättre förberedda på framtida utmaningar och risker, vilket kan leda till mer stabila och lönsamma affärer på lång sikt.

Minskad risk

Genom att investera i hållbara fonder kan du också minska risken i din portfölj. Företag som tar ESG-faktorer på allvar är ofta bättre rustade att hantera framtida utmaningar och regleringar, vilket kan minska risken för plötsliga negativa händelser som påverkar deras aktiekurs.

Hållbara fonder: Ett enkelt sätt att investera hållbart

Vad är hållbara fonder?

Hållbara fonder är investeringsfonder som väljer sina innehav baserat på dels hållbarhetskriterier, och dels kriterier för avkastningspotential. Dessa fonder investerar i företag som uppfyller vissa standarder för miljömässigt och socialt ansvar, samt god bolagsstyrning. Det innebär att fondförvaltarna väljer bort företag som exempelvis är involverade i fossila bränslen, vapenproduktion eller har dåliga arbetsförhållanden.

Hur väljer man hållbara fonder?

Undersök fondens hållbarhetsstrategi

När du väljer en hållbar fond är det viktigt att undersöka fondens hållbarhetsstrategi. Läs fondens hållbarhetsrapport och ta reda på vilka kriterier de använder för att välja sina investeringar. Detta ger dig en bättre förståelse för hur fonden arbetar och vilka typer av företag de investerar i. De allra flesta investeringsplattformarna idag har bra hjälpmedel i sina sökverktyg för att du enkelt ska kunna hitta exempelvis hållbara fonder när du söker efter det.

Analysera fondens avkastning

Precis som med alla investeringar är det viktigt att analysera fondens historiska avkastning och risknivå. Titta på hur fonden har presterat över tid och jämför med andra fonder inom samma kategori. Detta ger dig en bild av hur fonden kan prestera i framtiden. Viktigt att ha i åtanke dock är att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, så därför kan du inte automatiskt räkna med att en fond kommer att följa samma trend som den tidigare gjort. När du analyserar fondens avkastning är det bra att också ha andra faktorer i åtanke, såsom avgifter och kostnader, och även omvärldsfaktorer. 

Konsultera en rådgivare

Om du är osäker på vilka hållbara fonder som passar dig bäst kan det vara bra att konsultera en rådgivare. En rådgivare kan hjälpa dig att förstå de olika alternativen och hitta fonder som passar din risktolerans och dina ekonomiska mål.

Så kommer du igång med hållbara investeringar

Sätt upp mål

Innan du börjar investera är det viktigt att sätta upp tydliga mål för ditt sparande. Vad vill du uppnå med dina investeringar? Vill du spara till pensionen, en större investering eller kanske bygga upp en buffert? Att ha tydliga mål hjälper dig att välja rätt investeringsstrategi och hållbara fonder.

Skapa en investeringsplan

När du har dina mål klara är det dags att skapa en investeringsplan för dina hållbara investeringar. Bestäm hur mycket du vill investera varje månad och vilka fonder du vill satsa på. Det kan vara bra att sprida riskerna genom att investera i flera olika typer av hållbara fonder.

Följ upp och justera

Det är viktigt att regelbundet följa upp dina investeringar och justera din plan vid behov. Se över hur fonderna presterar och om de fortfarande uppfyller dina hållbarhetskriterier. Vid behov kan du omplacera dina investeringar för att bättre uppnå dina mål med din hållbara investering.

Hur vi ser på hållbarhet

Vi på Lån & Spar Bank arbetar aktivt för att främja en bättre privatekonomi för våra kunder. Även om vi själva inte erbjuder hållbara fonder för våra kunder att investera i, arbetar vi aktivt med vår egen hållbarhetsstrategi. Det innebär i korthet att vi tar hänsyn till både miljömässiga och sociala faktorer i vårt arbete, och vi strävar alltid efter att vara en ansvarsfull aktör på marknaden.

Vi tror på transparens och öppenhet, och vill att våra kunder ska känna sig trygga i sina investeringar. Därför erbjuder vi tydlig information om våra produkter och tjänster, samt vägledning för att hjälpa dig att göra hållbara val.

Framtiden är hållbar

Hållbara investeringar är ett utmärkt sätt att kombinera god avkastning med ett ansvarsfullt investerande. Genom att välja hållbara fonder kan du stödja företag som arbetar för en bättre framtid, samtidigt som du minskar risken i din portfölj och bidrar till en positiv samhällsutveckling. Vi finns här för att hjälpa dig på vägen mot hållbara investeringar och en bättre privatekonomi.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn