Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Svenska pengar i kontanter

Förberedelse för framtida flytt – 5 tips för hur du lär barn hantera sin ekonomi

ekonomiskolan

Dagens unga växer upp i ett samhälle som uppmuntrar till konsumtion, vilket många lockas av. Att prata om pengar med barn redan från tidig ålder är därför viktigt för alla föräldrar. Här går vi igenom flera sätt som föräldrar kan lära barn att ta ekonomiskt ansvar inför en framtida flytt hemifrån och steg in i vuxenlivet.

Det kan vara svårt att balansera den ekonomiska diskussionen hemma, då man vill vara en snäll förälder samtidigt som man vill uppfostra till sunda värderingar kring pengars värde. Att prata om pengar är däremot viktigt, då det har visat sig att barn som tidigt får lära sig att ansvara över sin ekonomi har en större förståelse för pengars värde, sparar mer och känner mindre oro för sin ekonomi. Det finns inga rätt eller fel kring samtal om pengar, istället är det viktigt att prata mer om ämnet med sina barn. 

Hur lär man barn hantera pengar?

Det finns flera sätt för föräldrar att lära barn om pengars värde. Vanliga verktyg för detta är att ge barnen regelbunden vecko- och månadspeng och att involvera dem i de begrepp som familjens hushållsekonomi handlar om. Om man har vuxna barn som bor hemma är det även värdefullt att låta dem betala för sig som ett sätt att öva på att hantera sin egen ekonomi. Det gör att unga får förståelse för vilka utgifter man har som vuxen och vilka utgifter som är nödvändiga och inte. Då skapas en verklig uppfattning om vad ett framtida eget boende kommer innebära för ekonomin. 

När är det lämpligt att barn börjar få veckopeng?

Veckopeng är ett effektivt verktyg att använda för att lära barn att hantera och förstå pengars värde. Med veckopengen kan barnen öva på att spara, spendera och prioritera vad de ska vill köpa. Det kan däremot vara svårt att som förälder avgöra när det är lämpligt att barnet ska börja få veckopeng. En fingervisning kan vara att börja ge barnet en liten slant när den kliver in i skolåldern, men självklart är det viktigt att anpassa efter när barnet är mogen nog att ta ansvar över sina egna pengar.

Vad ska månadspengen räcka till?

Hur mycket man ger barnet i veckopeng brukar öka med åldern och övergå i en månadspeng när barnet är tonåring. Hur mycket man som förälder ska ge i månadspeng till sitt barn kan vara svårt att avgöra, och ofta jämför man med hur andra föräldrar gör. Hur mycket barnets månadspeng ska räcka till varierar däremot beroende på föräldrarnas ekonomiska situation och vad pengarna ska täcka. Ska pengarna räcka till mobilräkningen, godis, kläder eller nöjen?

Det kan vara bra att tillsammans med barnet komma fram till vad månadspengen ska räcka till utifrån familjens ekonomiska förutsättningar.

Om möjligheten finns är en god idé att lägga till lite extra till summan, så att det finns möjlighet för barnet att lägga undan lite till sparande. Det är även vanligt att månadspengen ökar med åldern, tills dess att barnet är gammal nog att ansvara över hela studiebidraget.

5 tips för att lära barn hantera pengar

  1. Prata enkelt och uppmuntrande om ekonomi. Det ökar chansen för att barnet kommer tycka ämnet är roligt och förhoppningsvis blir barnet intresserad av att lära sig mer.
  2. Prata med barnet om vad saker och ting kostar, exempelvis mat och kläder. Ett tips är också att involvera flera aspekter i samtalen i takt med att barnet blir äldre, som hur hushållets månadshyra går till och vanliga utgifter för familjen.
  3. Berätta om hur man lägger upp en budget och varför det är viktigt att ha koll på vad man lägger pengar på i förhållande till sina inkomster.
  4. Hjälp barnet förstå sparande och varför det är viktigt. Ge gärna exempel på hur du själv sparar pengar för att familjen ska kunna hitta på roliga aktiviteter tillsammans.
  5. Grunden i privatekonomi handlar mycket om att prioritera hur pengarna ska spenderas. Det är därför en god idé att lära barnet om att det finns fasta utgifter man inte kan kontrollera, men som man behöver förhålla sig till. Andra utgifter är rörliga vilket man själv kan påverka och spara.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn