När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.
Hjälpsektion
Budget till semestern
En budget för semestern gör att du slipper den ekonomiska stressen, även när du är hemma igen. Du kanske drömmer om en lyxsemester långt bort som du tror du bara skulle kunna uppnå i dina vildaste fantasier. Att resa och ha kul med en mindre semesterkassa är däremot fullt möjligt. Här berättar vi hur du kan semestra plånboksvänligt och vad en semester brukar kosta.
Vad kostar en semester?
När vi tänker på semesterkostnader är själva resan ofta det första som kommer upp. Beroende på destination och transportsätt kan kostnaderna variera avsevärt. Flygresor kan utgöra en stor del av resebudgeten, särskilt om du reser långt bort eller till avlägsna destinationer dit det är svårt att ta sig. Att boka i förväg och jämföra priser är ett sätt att hitta bra erbjudanden. Vill du åka på en specifik tema-resa såsom en golfresa eller äventyrsresa finns det resebyråer som enbart fokuserar på det.
Snittpris på semester per person
I snitt brukade en semester under 2023 kosta 21 800 kr per person, men allt berodde naturligtvis på individuella faktorer och destinationer. Titta gärna i olika semesterindex var det är billigast att resa.
Transportkostnader
Andra resekostnader att tänka på inkluderar transport till och från flygplatsen, lokal transport på din destination och eventuella visum eller reseförsäkringar. Se till att ta med dessa kostnader i din budget och överväg om det finns några sätt att spara - till exempel genom att använda kollektivtrafik istället för taxitjänster eller välja ett enklare boende nära sevärdheter för att minska transportkostnaderna.
Genomsnittlig semesterkassa
För att ge dig en uppfattning om hur du kan göra en budget för en veckas semester i Europa; här är ett exempel som givetvis kräver justering beroende på resmål och vad du helst lägger pengarna på:
- Boende - Låt oss anta att du väljer att bo på ett medelklasshotell eller Airbnb. Genomsnittspriset kan variera mellan 800 och 1500 SEK per natt. För en vecka (7 nätter) skulle boendet kosta mellan 5600 och 10 500 SEK.
- Resor - Flygbiljetter till olika europeiska städer kan variera beroende på avresedatum och destination. Låt oss anta att du flyger tur och retur från Stockholm till Barcelona och spenderar cirka 4000-7000 SEK på flygbiljetter.
- Mat & dryck - Matkostnaderna kan variera beroende på om du äter på restauranger eller lagar din egen mat. För en vecka kan matkostnaderna vara ungefär 250-400 SEK per dag, vilket ger en totalkostnad på 1750-2800 SEK.
- Sightseeing och aktiviteter - Beroende på vilka sevärdheter och aktiviteter du väljer kan kostnaderna variera. En uppskattning kan vara att budgetera 500-1000 SEK för sightseeing och aktiviteter under en veckas tid.
- Transport - Kostnaden för lokal transport, till exempel tunnelbanor eller bussar, kan variera beroende på destination. Låt oss anta att du spenderar 300-500 SEK på lokal transport under veckan.
Totalt sett kan en veckas semester i Europa kosta någonstans mellan 12 850 och 22 000 SEK. Kom ihåg att detta är en uppskattning och att det faktiska priset kan variera beroende på dina personliga val.
All inclusive - prisvärt för barnfamiljen
För dig som reser med barn finns det få saker som är så prisvärt som en All Inclusive-vistelse. Transport, mat & dryck, aktiviteter och boende - här är det mesta inkluderat i summan och du slipper oförutsedda utgifter. Enkelt, bekvämt och mycket för pengarna!
Budgetvänligt boende - bo bekvämt och prisvärt
Boendekostnader kan variera mycket beroende på resmål och vad du gillar. Att leta efter erbjudanden på hotellbokningssidor eller överväga alternativa boendeformer som Airbnb kan hjälpa dig att hitta billigare alternativ. Det kan också vara värt att överväga att resa under lågsäsong när hotellpriserna är lägre. Kanske känner du någon som vill resa dit du bor? Då finns det möjlighet att byta bostad med varandra utan att betala en enda krona. Se bara till att det är seriösa personer du har att göra med.
Delat boende
För att hålla dig inom semesterbudgetens ramar kan du också överväga att dela boende med andra resenärer eller välja vandrarhem eller budgethotell. Att tänja lite på bekvämlighetsgränserna kan också hjälpa dig att anpassa din privatekonomi efter dina förutsättningar.
Låt inte restaurangbesöken äta upp din budget
Matkostnader är en annan viktig del av semesterbudgeten och här gäller det att rätta mun efter matsäcken. Restaurangmåltider kan vara dyra, särskilt om du äter på dyrare turistområden. En bra strategi är att äta på lokala restauranger som ofta är mer prisvärda och ger en autentisk matupplevelse.
Om du väljer att bo på ett boende med köksfaciliteter kan du handla på den lokala marknaden och tillaga egna måltider. Detta kan vara ett roligt sätt att prova lokala råvaror, lära sig mer om matkulturen och samtidigt spara pengar.
Kolla upp kostnader för aktiviteter och sevärdheter
Att delta i olika aktiviteter och besöka sevärdheter brukar vara en av höjdpunkterna på semestern, men priserna riskerar att skena iväg om du inte är försiktig. Innan du reser är det bra att göra en lista över de aktiviteter du är mest intresserad av och undersöka vad de kostar. Det kan vara möjligt att köpa biljetter online i förväg till lägre priser eller hitta rabatter genom att använda turistkort eller -pass.
På många håll går det faktiskt också att utnyttja gratisalternativen om du gör din research noga eller använder din fantasi. Det kan finnas parker, museer eller vandringsleder som inte kostar något att besöka och ändå ger dig en minnesvärd upplevelse.
Spara till semestern i god tid
För att få pengarna att räcka kan det vara bra att börja spara i förväg. Här är några användbara tips för att hjälpa dig att spara till semestern:
- Skapa en separat semesterbudget och sätt upp ett sparmål. Genom att ha en specifik budget och ett mål blir det lättare för dig att hålla dig motiverad och disciplinerad.
- Skär ned på onödiga utgifter i vardagen. Om du gör små justeringar i din vardagsekonomi, som att minska på nöjen eller shopping, kan du spara en hel del pengar över tid.
- Automatiska överföringar. Sätt upp en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt sparkonto varje månad. På det sättet blir sparandet en prioritet och du kommer inte frestas att spendera pengarna på annat.
- Utmana dig själv till att spara mer. Anta en sparutmaning där du ökar dina månatliga sparinsättningar med en viss summa varje månad. Detta kan hjälpa dig att öka ditt sparande i och med att du ser summan växa.
Genom att lägga vikt vid att skapa en budget inför semestern och följa den kan du vara säker på att dina pengar räcker under hela vistelsen och på så sätt undvika ekonomisk stress vid hemkomsten.
Om ni istället väljer att semestra på hemmaplan kan ni läsa om våra hemestertips.