Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Person köper hus

Att tänka på vid husköp – så väljer du ditt drömboende

ekonomiskolan

Dags att flytta till hus? Det kan troligen vara din mest spännande och största affär i livet. Därför är det viktigt att gå in i affären med kött på benen, för att exempelvis ha koll på hur mycket det kostar att bo i det drömhus du hittar. Här har vi samlat ihop våra bästa tips för att guida dig i ditt kommande husköp.

När du bestämt dig för att köpa hus är det dags att kontakta din bank eller låneinstitut för att ansöka om ett bolån – gärna så tidigt som möjligt. Bolånet är en grund att stå på i en eventuell budgivning, så att du vet hur långt du kan gå och hur mycket du kan pytsa in. Många brukar i den här delen av processen jämföra bolån från flera olika banker eller låneinstitut för att hitta ett alternativ som passar just en själv.

Kanske har du redan en tanke om var du vill bo någonstans? Ett tips är då att kolla på statistik över slutpriser och prisutveckling för hus i det området. När du väl hittat ett intressant hus är det viktigt att läsa på om det – objektsbeskrivning, energideklaration och undersökning. 

Vilka kostnader tillkommer vid husköp?

Hur mycket ett hus kostar i drift skiljer sig från en bostadsrätt, och vad du betalar i månaden kommer se annorlunda ut. Ett hus kommer nämligen med en del nya kostnader du inte haft när du bodde i lägenhet. Boendekostnader i hus innefattar inte bara lån, amortering och månadskostnader. Nya utgifter är t.ex. uppvärmning, vatten och avlopp, sophämtning eller sotning av skorsten. Om du flyttar från bostadsrätt till hus är det också bra att tänka på att försäkringskostnaderna kommer bli större. Ett tips är att kolla efter en hemförsäkring som passar din nya boendeform, där Lån & Spar Banks försäkring passar för just villa. 

Vilka avgifter har man som husägare?

Fastighetsavgift

En vanlig fråga vid husköp är hur mycket fastighetsskatt som behöver betalas. Köper du ett hus behöver du årligen betala en kommunal fastighetsavgift på 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde. Sedan 2022 finns det dock ett takbelopp på 8 874 kr. 

Pantbrev

Pantbrev är även en avgift att räkna med när du flyttar till hus. Det är digitala dokument som banken använder för att koppla ihop ditt bolån med din fastighet. När du tar lån för att köpa ett hus används pantbreven för att registrera att fastigheten är pantsatt, som säkerhet för lånet. Ofta finns det redan pantbrev uttaget på huset och du bör därför kolla upp hur stora dessa är. Ju större pantbrev som redan finns desto bättre är det för dig – då slipper du ta ut lika mycket nya pantbrev och sparar då in på den kostnaden. Att ta ut nytt pantbrev kostar 2 procent av det befintliga pantbrevets belopp, tillsammans med en avgift på 375 kronor. 

Lagfart

En annan kostnad som gäller för dig som husägare är lagfart, vilket är en ägarregistrering för fastigheter. När du köper ett hus behöver du alltså ansöka om lagfart, vilken vid beviljande registrerar dig som ny ägare av fastigheten – en så kallad lagfaren ägare. Kostnaden för att få lagfart är 1,5 procent av bostadens pris, tillsammans med en avgift på 825 kronor.

Husbesiktning

Som köpare har du undersökningsplikt, vilket innebär att det är du som ska hitta eventuella fel och brister i huset vid köpet. Mitt i att känna efter om huset känns som hemma, tillsammans med allt annat du ska ha koll på, är det många som tar hjälp av en opartisk besiktningsman. Det kostar ett par tusen, men kan vara en väl värd investering. 

Du kan besiktiga huset innan och efter du skrivit köpekontraktet, men det kan vara bra att göra det innan om det går. Besiktningen tar inte bort din undersökningsplikt men är en hjälp på traven för att ta reda på vad du köper och vad du får.

 

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn