Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Man ser bekymrad ut över sin ekonomi

6 viktiga tips för dig som känner ekonomisk stress

ekonomiskolan

Ekonomisk stress är en verklighet för många människor, särskilt i tider av ekonomisk osäkerhet. Om du känner dig orolig över ekonomin är det viktigt att veta att du inte är ensam och att det finns sätt att hantera denna stress. Här delar vi med oss av sex tips för att hjälpa dig att få kontroll över din ekonomi och minska din ekonomiska stress.

Vad är ekonomisk stress?

Ekonomisk stress kan uppstå när du känner att dina ekonomiska resurser inte räcker till för att täcka dina grundläggande behov eller för att uppnå dina ekonomiska mål. Att känna oro över din ekonomi kan orsakas av flera faktorer, som exempelvis höga skulder, oväntade utgifter eller förändringar i inkomst. Denna typ av stress kan påverka både din mentala och fysiska hälsa, vilket gör det viktigt att ta itu med problemet så snart som möjligt. Att ta itu med din ekonomiska stress kan också vara ett sätt att skapa ett inre lugn genom att känna att man har kontroll över situationen. 

Tips 1: Skapa en budget

En av de mest effektiva metoderna för att hantera ekonomisk stress är att skapa en budget. Genom att kartlägga dina inkomster och utgifter får du en tydligare bild av din ekonomiska situation.

Så här skapar du en budget:

  1. Samla alla dina inkomster: Detta inkluderar lön, bidrag och andra inkomstkällor.
     
  2. Lista alla dina utgifter: Dela upp dem i fasta kostnader (t.ex. hyra, lån) och rörliga kostnader (t.ex. mat, nöjen).
     
  3. Jämför inkomster och utgifter: Se till att dina utgifter inte överstiger dina inkomster. Om de gör det, identifiera vilka kostnader du kan minska eller eliminera.
     
  4. Sätt upp sparmål: Avsätt en del av din inkomst till sparande för framtida behov eller nödsituationer.

Tips 2: Prioritera dina utgifter för att undvika ekonomisk stress

Om du känner dig orolig över ekonomin kan det vara nödvändigt att prioritera dina utgifter. Fokusera på att täcka dina grundläggande behov först, som boende, mat och nödvändiga transporter. Minska eller eliminera utgifter för lyxvaror och onödiga tjänster tills du känner att din ekonomi är mer stabil.

Exempel på prioriterade utgifter:

  • Boende: Hyra, bolån, el och vatten.
  • Mat: Grundläggande matvaror och förnödenheter.
    Transport: Kostnader för kollektivtrafik eller bränsle för bilen.
  • Sjukvård: Mediciner och läkarbesök.

Spara en buffert för att minska ekonomisk stress

Att ha en ekonomisk buffert kan hjälpa dig att hantera oväntade utgifter och minska din oro över ekonomin. Försök att spara en del av din inkomst varje månad, även om det bara är en liten summa. Vi rekommenderar en buffert som motsvarar 3-6 månaders levnadskostnader totalt, för att ge dig en säkerhetsmarginal för framtiden om något skulle hända.

Tips för att bygga en buffert:

  • Automatiskt sparande: Ställ in automatiska överföringar till ett sparkonto varje månad.
  • Spara på småutgifter: Minska utgifter för onödiga saker som exempelvis kläder eller heminredning, och sätt dessa pengar i buffertsparande.
  • Sätt realistiska mål: Börja med små mål och öka gradvis ditt sparande.

Sök professionell rådgivning

Om du känner att du inte kan hantera din ekonomiska stress eller uppbyggnaden av en buffert på egen hand, kan det vara bra att söka professionell rådgivning. 

Undvik onödiga lån som lösning på att du är orolig för ekonomin

Att ta nya lån kan ibland verka som en lösning på ekonomiska problem, men det kan också förvärra situationen om du inte kan betala tillbaka dem. Var noga med att endast ta lån om du har en tydlig plan för hur du ska betala tillbaka dem och undvik högkostnadskrediter som snabblån och kreditkortsskulder med höga räntor. 

När är det lämpligt att ta lån?

  • Nödvändiga utgifter: Om du behöver täcka nödvändiga kostnader som oväntade sjukvårdskostnader till exempel.
  • Investeringar: När du behöver kapital för investeringar som kommer att öka ditt framtida värde, till exempel utbildning eller renovering av hemmet.

Ta hand om din mentala hälsa

Ekonomisk stress kan ha negativ inverkan på din mentala hälsa. Det är viktigt att ta hand om dig själv genom att hitta sätt att koppla av och minska stressen. Detta kan inkludera att träna regelbundet eller prata med vänner och familj. Bäst är att ta itu med grundproblematiken och din oro över ekonomin, men det finns andra saker du kan göra för att lindra symptomen på stressen som kan infinna sig.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn