När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.
Hjälpsektion
Vad kostar en elbil?
Hur fördelaktigt är det egentligen att ha elbil? Är det en bra investering och kan man säga att elbilen är relativt billig när man ser på det i det stora hela? Här kommer lite information till dig som vill veta mer om pris, driftkostnad och avdrag för elbil.
Sverige håller på att ställa om till ett mer hållbart samhälle, där försäljningen av nya bensin- och dieselbilar inom en snar framtid förväntas minska drastiskt i takt med att fossila bränslen fasas ut. Många människor vill också göra ett mer grönt avtryck på vår planet. Kanske är du en av dem?
Förutom att vara klimatsmart så sägs även elbil vara en lönsam affär. De är dyrare att köpa, men kan vara billigare i det långa loppet – läs mer här om hur vi jämfört med en bensin- eller dieseldriven bil.
Elbil eller hybridbil?
Elbil - Ett miljövänlig fordonsalternativ
En elbil har inget avgasrör och släpper alltså inte ut några avgaser. Elbilen drivs istället av ett stort batteri som går på el och laddas med hjälp av det vanliga elnätet. Tekniken går ständigt framåt och idag ser vi att räckvidden på batterier till elbilar ökar. I praktiken innebär detta att man också kan färdas längre sträckor med elbil. Om en elbil laddas med el som kommer från förnybara energikällor, så är den det mest miljövänliga fordonsalternativet på marknaden.
Hybridbil - En kompromiss mellan två motorer
En hybridbil har två motorer: en förbränningsmotor och en elmotor. Med två motorer kapas dock elmotorns kapacitet och räckvidd. En laddhybrid, eller plug-in-hybrid, tankas dessutom med bensin eller diesel, vilket gör den mindre miljövänlig än en ren miljöbil som endast går på el.
Elhybrid - En annan variant av hybridbil
Ett andra alternativ till elbil är elhybrid. En elhybrid har två motorer, precis som laddhybriden, men den går däremot inte att ladda med el. Elhybriden använder i stället förbränningsmotorn för att ladda elmotorn under färd. Då tar bilen helt enkelt hand om den energi som annars blir till spillvärme i en vanlig bil. Detta ger en reducerad bränsleförbrukning, som i sin tur gör att elhybriden klarar av att gå på mindre bränsle. På så vis är den mer miljövänlig än vad man först kanske tror.
Värt att ha i åtanke är att elbilen har ett högre andrahandsvärde delvis eftersom den inte kräver lika mycket underhåll som en vanlig bil.
Pris och driftkostnad för elbil
Vad kostar en elbil?
En elbil i Sverige har generellt mellan 25 och 40 mil i räckvidd och kostar allt från 340 000 till så mycket som 2 000 000 kronor. Priset påverkas av bland annat elbilens räckvidd, storlek och tillverkare. Med det sagt, är driftkostnaden för elbil lägre än för ett vanligt fordon. Såväl förbrukning som fordonsskatt, underhåll och försäkring ligger på låga prisnivåer för elbil. Här utmärker sig speciellt kostnader för förbrukning, underhåll och fordonsskatt, vilka samtliga är extra låga.
Vad kostar en elbil per mil?
Om vi tar förbrukning som exempel, så är det generellt betydligt billigare att köra på el än bensin och diesel. Det beror givetvis på vilken elbil och vilket elavtal du har och när på dygnet du laddar. Mellan tummen och pekfingret skulle man kunna säga att en elbil kostar ca 3 kronor per mil – om du har laddat din elbil hemma. Snabbladdningsstationer tar mer betalt för elen och då kan det i stället kosta mellan ca 6-8 kronor per mil. Detta i direkt jämförelse med en fossildriven bil som vanligtvis kostar mellan 8-11 kronor per mil.
Vill du hellre leasa en elbil så ligger priserna på 2 500 kronor och uppåt per månad.
Avdrag och bidrag för elbil
Bonus-malus-systemet gäller för dig som har en elbil som har tagits i bruk från och med 1 april 2021 eller senare. Störst skattebonus ger rena miljöbilar, så som elbil, med nollutsläpp av avgaser. Det ger dig som ägare 70 000 kronor. Lägre bidrag ges även till andra typer av miljöfordon, så som exempelvis hybridbilar.
Skattereduktion för grön teknik ges också för installationer som har påbörjats, slutförts och betalas tidigast 1 januari 2021. Här räknas installation av laddningspunkt till elfordon in och kan ge en skattereduktion med hela 50 procent av kostnaden för arbete och material. Avdraget gäller för max 50 000 kronor per person och år. Läs mer om detta hos Skatteverket.
Laddning av elbil
Vad krävs för att ladda elbil hemma?
En elbil laddar du enklast med vanlig hushållsel i ett jordat utomhusuttag på 230V och 10A. En laddstation för elbil kan bestå av antingen en laddbox på en garagevägg eller en fristående laddstolpe. En laddbox är det absolut billigaste och enklaste sättet att ladda din elbil. Det är mycket viktigt att en behörig elektriker kontaktas vid installation av laddbox eller laddstolpe för att säkerställa att ditt uttag klarar av en sådan hög belastning.
Hur ofta behöver man ladda elbilen?
Hur ofta du behöver ladda din elbil är väldigt individuellt och beror dels på elbilens räckvidd, dels ditt körmönster. Laddar du din elbil hemma så tar det mellan åtta och tolv timmar tills den är fulladdad.
Snabbladdning som komplement
Som komplement till att ladda bilen hemma finns också så kallade laddstationer där du kan snabbladda din elbil. Dessa snabbladdstationer har högre spänning och strömstyrka och kan då ladda din elbil på ynka 20 minuter. I Sverige finns det för närvarande 4 831 snabbladdstationer vid bland annat mackar och snabbmatsrestauranger, men detta nät byggs ut kontinuerligt.
Sammanfattande råd
Så … vilken elbil är mest prisvärd, vilken elbil är billigast och vilken elbil har längst räckvidd? Här finns hundratals rätta svar. Frågorna du ska fundera över borde egentligen vara av en mer personlig karaktär:
- Vad behöver du för räckvidd med din elbil?
- Hur ska du använda den?
- Hur mycket kommer du att använda den?
- Vilka ska resa med dig i din elbil?
- Vill du köpa eller leasa elbil?
- Hur kommer du att ladda din elbil?
- Vad har du för elavtal?
Hos oss på Lån & Spar Bank kan du ansöka om ett billån för att finansiera din elbil. Vi finns även här för dig om du vill se över ditt sparande eller få annan ekonomisk rådgivning.
*Alla kostnader är baserade på det marknadsmässiga priset av respektive produkt från Februari 2022.