Hjälpsektion

CHAT CLOSED

Har du en fråga?

Vanliga frågor & svar

När du ska betala på ditt lån gör du, varje månad, en kontoöverföring till ditt Servicekonto i Lån & Spar Bank. Ett tips är att skapa en stående överföring från din ordinarie bank till ditt servicekonto.

Läs mer

Vi betalar vanligen ut ditt lån inom 24 timmar (bankdagar) efter att du har skrivit under dina digitala lånehandlingar med ditt BankID. Pengarna betalas ut till Servicekontot i Lån & Spar Bank.

I vår Internetbank kan du enkelt överföra pengar till önskat konto i annan bank. Tänk på att du måste ha uppgifter om både clearingnummer och kontonummer till mottagaren.

Läs mer
Visa fler vanliga frågor och svar
Före och efterbilder av renovering

Hur fungerar RUT- och ROT-avdrag egentligen?

ekonomiskolan

RUT- och ROT-avdrag är två ekonomiska förmåner för privatpersoner i Sverige som kan sänka kostnaderna för hushållsnära tjänster och renoveringar avsevärt. Med RUT- och ROT-avdragen får fler möjlighet att nyttja den typ av tjänster som inkluderas i avdragen, eftersom kostnaderna sänks. Därmed får också företagen som tillhandahåller tjänsterna fler kunder. Men hur fungerar RUT- och ROT-avdraget egentligen? Och hur kan du dra nytta av dessa avdrag för en bättre privatekonomi? Här går vi igenom allt du behöver veta.

Vad är RUT- och ROT-avdrag?

ROT-avdrag

ROT-avdrag står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Detta avdrag ger dig möjligheten att dra av en del av arbetskostnaden för renoveringsarbeten i ditt hem. Det gäller för arbeten som exempelvis:

  • Renovering av kök och badrum: Oavsett om du vill byta ut gamla vitvaror, sätta in nya bänkskivor eller lägga om golvet, kan du få ROT-avdrag för arbetskostnaden.
     
  • Målning och tapetsering: ROT-avdraget gäller om du vill fräscha upp väggarna i ditt hem med ny färg eller tapeter.
     
  • Installation av el och VVS: ROT-avdraget inkluderar allt från att installera nya eluttag till att dra nya rör för vatten och avlopp.
     
  • Ombyggnad och tillbyggnad av bostaden: Om du planerar att bygga till en extra våning, göra en tillbyggnad eller bygga om befintliga rum, kan du nyttja ROT-avdraget.

Andra exempel på arbeten som omfattas av ROT-avdraget är:

  • Reparation av fönster och dörrar: Inklusive byte av fönsterkarmar och dörrposter.
     
  • Golvläggning: Oavsett om du vill ha parkett, laminat eller heltäckningsmatta.
     
  • Fasadrenovering och takarbete: Detta inkluderar både estetiska och strukturella förbättringar av din bostads fasad och tak.

RUT-avdrag

RUT-avdrag står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Detta avdrag täcker arbetskostnader för hushållsnära tjänster som:

  • Städning och fönsterputsning: Professionell hjälp med att hålla ditt hem rent och fräscht.
     
  • Barnpassning: Hjälp med att ta hand om barnen, vilket kan vara en stor lättnad för många föräldrar.
     
  • Trädgårdsarbete: Allt från gräsklippning till beskärning av buskar och träd. RUT-avdraget gör det enklare att hålla trädgården i gott skick.
     
  • IT-tjänster i hemmet: Hjälp med att installera datorer, wifi-nätverk och annan teknik.

Andra exempel på tjänster som omfattas av RUT-avdraget är:

  • Flyttjänster: Hjälp med att packa, flytta och packa upp dina ägodelar vid flytt.
     
  • Snöskottning: Under vintermånaderna kan du få hjälp med att skotta snö från din uppfart och gångvägar.
     
  • Reparation och underhåll av hushållsapparater: Om din tvättmaskin eller diskmaskin går sönder, kan du få hjälp med reparationen.
     
  • Tvätt och klädvård: Professionell hjälp med att tvätta, stryka och vårda dina kläder.

Hur fungerar RUT- och ROT-avdraget?

Beloppsgränser och procentsatser

ROT-avdraget: Du kan dra av upp till 30% av arbetskostnaden för renoveringsarbeten, med ett maximalt belopp på 75 000 kronor per person och år. 

RUT-avdraget: Här kan du dra av 50% av arbetskostnaden, med ett maximalt belopp på 75 000 kronor per person och år. Om du är över 65 år kan du dra av upp till 75 000 kronor per år även för RUT-tjänster​.

Det är alltså möjligt att få totalt 150 000 kronor i skattereduktion för både ROT- och RUT-avdrag sammanlagt per person och år​. Om din slutliga skatt inte räcker kan det vara fördelaktigt att omfördela rotavdraget eller rutavdraget mellan makar eller sambor med gemensamt hushåll. Detta kan göras genom att ni båda begär omfördelning under "Övriga upplysningar" i era inkomstdeklarationer​ hos Skatteverket.

Krav och regler

För att kunna nyttja RUT- och ROT-avdraget måste du uppfylla vissa krav:

  • Du måste äga bostaden där arbetet utförs.
  • Du måste vara bosatt i Sverige och betala skatt här.
  • Arbetet måste utföras av en F-skatt registrerad utförare.

Hur ansöker jag om RUT- och ROT-avdrag?

Du behöver inte själv ansöka om ROT- eller RUT-avdraget. När du anlitar en hantverkare eller tjänsteleverantör som är godkänd för F-skatt, drar de av beloppet direkt på din faktura. Leverantören sköter sedan kontakten med Skatteverket och ser till att avdraget registreras korrekt.

Fördelarna med att använda RUT- och ROT-avdrag

Ekonomisk besparing

När du nyttjar RUT- och ROT-avdrag sänks dina kostnader betydligt för hushållsnära tjänster och renoveringar. Detta gör det mer överkomligt att genomföra de förbättringar du drömt om – och de som är nödvändiga.

Ökad komfort och ökat värde

Att renovera eller förbättra ditt hem kan öka både komforten och värdet på din bostad. Med ROT-avdraget blir det billigare att genomföra större projekt som exempelvis att måla om eller bygga en altan. Detta kan göra en stor skillnad om du funderar på att sälja bostaden i framtiden.

Exempel: Renovera ditt hem med ROT-avdrag

Säg att du vill renovera ditt kök och arbetet kostar totalt 100 000 kronor i arbetskostnad. Med ROT-avdraget kan du dra av 30% av denna kostnad, vilket innebär en besparing på 30 000 kronor. Detta gör det enklare att finansiera renoveringen. 

Vill du få en bättre förståelse för kostnader att renovera hemmet? Här kan du läsa om kostnader för vad en totalrenovering eller endast renovering av kök och badrum innebär, och få en bättre överblick över hur ROT-avdraget kan hjälpa dig att minska kostnaderna.

Behöver du hjälp med att finansiera renoveringen ytterligare kan du prata med oss  om att ta ut ett lån – så att du kan förverkliga dina renoveringsdrömmar utan att belasta din privatekonomi för mycket.

Dela artikel:

facebookTwitterLinkedIn